Ακολουθήστε μας στο facebook

«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ...

Pin It

«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ... Εξάρτηση στο… χέρι τους έχει γίνει πλέον το ποτήρι με το αλκοόλ για τους περισσότερους νέους, παρά το ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του πρόωρου ηλικιακά εθισμού στο αλκοόλ λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, αποτελώντας πραγματικά μια μάστιγα για τους νέους της χώρας μας και προκαλώντας συγχρόνως την ανησυχία ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε πρόσφατη έρευνα γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων οι έφηβοι ερωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αλκοόλ μέσα σε μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ με 5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά. Σύμφωνα όμως και με την έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12 με 13 τους χρόνια, ενώ στα 14 έως 15 επιλέγουν τα πιο «σκληρά» ποτά, όπως το τζιν, τη βότκα, την τεκίλα και το ουίσκι. Σημαντικό ρόλο όμως σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομήλικούς τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους και σε ίντερνετ-καφέ. Όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή στατιστική μελέτη, το 10% των 11χρονων και το 21% των 15 χρονών ομολογούν πως έχουν μεθύσει μία φορά στη ζωή τους. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει η ίδια μελέτη σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους και νέους, είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία (65,4%) των εφήβων καταναλώνει αλκοολούχα σε χώρους, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Μια άλλη έρευνα μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα «σκληρά» οινοπνευματώδη, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.

 

Το αλκοόλ «θερίζει» την Ευρώπη

Στην Ευρώπη τώρα, στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% για τα αγόρια. Στη Γαλλία για παράδειγμα παρατηρείται ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα μέθης των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, που συνδέεται με καυγάδες και βιαιότητες, κοπάνες, κλοπές και χρήση ναρκωτικών. Στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα αγόρια εξακολουθούν να πίνουν πολύ συχνότερα και περισσότερο από ό,τι τα κορίτσια. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι το γυναικείο φύλο, είτε μιλάμε για κορίτσια, είτε για γυναίκες, είναι πιο ευάλωτο στο αλκοόλ από ό,τι το ανδρικό, καθώς για τις ίδιες ποσότητες βιώνουν περισσότερα προβλήματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Η κατανάλωση ποτού οδηγεί το αγόρι ή το κορίτσι σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να το κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων. Επίσης, μπορεί να το κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και τη συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών», τονίζει ο κ. Χρήστος Βίλδος, σύμβουλος εξαρτήσεων. Οι παιδοψυχολόγοι προσθέτουν ακόμα ότι το αλκοόλ θα υποσκάψει σταδιακά την απόδοση του παιδιού στο σχολείο και θα το αποκόψει από τις θετικές συντροφιές με συγκεκριμένα οράματα και στόχους, ώστε να είναι διαρκώς με τη χαλαρή παρέα, που διασκεδάζει πίνοντας.

Σε «επαγρύπνηση» η πολιτεία

«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ... Κύκλοι του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι υπάρχουν προσδιορισμένες δράσεις, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση και τη διασφάλιση των νέων γύρω από τον πρόωρο ηλικιακά εθισμό στο αλκοόλ, καθώς και στη στήριξη αυτών μέσω νομοθετικών πλαισίων. Παρόλα αυτά «τρέχουν» ήδη τα προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, τα οποία προσεγγίζουν μαθητές, εφήβους και γονείς στα σχολεία. Ταυτόχρονα, ένας από τους στόχους του υπουργείου Υγείας είναι πέρα από τη διαφημιστική καμπάνια να «καλλιεργηθεί» και η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου γενικοί ιατροί ή ειδικοί επιστήμονες θα επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώνονται οι μαθητές, όπως συνέβη άλλωστε και για το κάπνισμα. Όπως και να έχει πάντως, δεν μπορεί εν έτει 2011 η Ελλάδα να μην έχει λάβει επαρκή μέτρα διαφύλαξης και προστασίας των νέων από το αλκοόλ και να μην έχει αυστηροποιήσει συγχρόνως τις ποινές έναντι όλων των ασυνείδητων που προμηθεύουν με αλκοόλ τους ανήλικους με σκοπό το κέρδος.

Pin It

Περισσότερα άρθρα

10-09-2012
Η άσκηση διώχνει την κατάθλιψη, υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες
Η άσκηση διώχνει την κατάθλιψη, υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες

Η άσκηση βοηθάει όχι μόνο στην καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

27-09-2012
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή

Με τον όρο διεκδίκηση τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που διεκδικήσατε; Και αν ναι, τι; «Διεκδίκησα ..» θέση, τίτλο, άνθρωπο, τα θέλω μου-επιθυμίες, χώρο, χρόνο, δικαίωμα, πράγματα, στιγμές. Κάποιες από τις απαντήσεις αυτές, ωστόσο, δεν θα σας τις δώσουν πιθανόν άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές

14-02-2013
Ο εθισμός στον έρωτα: Με αφορμή τον γελοίο Άγιο Βαλεντίνο
Ο εθισμός στον έρωτα: Με αφορμή τον γελοίο Άγιο Βαλεντίνο

«Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ερωτεύονται. Τραγουδούν για τον έρωτα, χορεύουν για τον έρωτα, γράφουν ποιήματα και ιστορίες για τον έρωτα. Αφηγούνται μύθους και θρύλους για τον έρωτα. Μαραζώνουν από έρωτα και ζουν από έρωτα, σκοτώνουν από έρωτα και πεθαίνουν από έρωτα.

14-03-2013
«Η Δίκη των Πιθήκων», επιστήμη vs. θρησκεία
«Η Δίκη των Πιθήκων», επιστήμη vs. θρησκεία

Τον Μάρτιο του 1925, απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία. Στο Ντέιτον του Τένεσι, ένας νεαρός δάσκαλος με το όνομα Τζον Σκόουπς συνελήφθη από τις αρχές και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η κατηγορία ήταν απόρροια της αντιδραστικής και σκοταδιστικής εποχής που διένυε τότε η Αμερική.