Ακολουθήστε μας στο facebook

Μήπως σας εκβιάζουν συναισθηματικά;

Pin It
Μήπως σας εκβιάζουν συναισθηματικά;Είναι τρομακτικό να πεις σε κάποιον: "Αυτός είμαι. Αυτές είναι οι επιθυμίες μου". Κι ακόμα πιο τρομακτικό είναι να πρέπει να μείνετε πιστοί στην αλήθεια του εαυτού σας -στην ακεραιότητά σας- όταν δίνετε στον άλλον την επιλογή να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις αποφάσεις σας και τις διαφορές σας από εκείνον.
 
Μπορεί να νιώσετε πως, όταν εκφράζετε τις ανάγκες σας, είναι σαν να θέτετε απαιτήσεις. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι αυτό που ζητάτε από τον ..συναισθηματικό εκβιαστή είναι απόλυτα λογικό: θέλετε να σταματήσει να σας χειραγωγεί.

 

Δεν ζητάτε τίποτα που θα κάνει κακό είτε σ εκείνον είτε στον εαυτό σας. Πολλές φορές καθυστερείτε να ανακοινώνετε τις αποφάσεις σας στο άλλο άτομο, επειδή φοβάστε πολύ τι μπορεί να συμβεί. Δείτε, όμως, την κατάσταση από κάποια απόσταση και ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Ένας συνηθισμένος φόβος είναι ότι η σχέση θα χαλάσει ανεπανόρθωτα. Ακόμα χειρότερες, όμως είναι οι συνέπειες όταν δεν υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, επειδή τότε εσείς οι ίδιοι διχάζεστε εσωτερικά. Με τον καιρό ανακαλύπτετε ότι χάνετε όλο και περισσότερο την επαφή με τον εαυτό σας, με τις επιθυμίες σας και τις πεποιθήσεις σας. ώσπου τελικά αλλοτριώνεστε εντελώς. Αν, για να σώσετε οποιαδήποτε σχέση σας, πρέπει συνεχώς να ενδίδετε στο συναισθηματικό εκβιασμό, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε αν η σχέση αυτή αξίζει ώστε να θυσιαστείτε για χάρη της. Αν εσείς γίνεστε πιο δυνατοί, υγιείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση και το γεγονός δεν αρέσει στον άλλον, τι σας λέει αυτό για την ποιότητα της σχέσης που τόσο σκληρά προσπαθείτε να σώσετε; Σε τι βασίζεται αυτή η σχέση;

Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Γιατί ενδίδω στις πιέσεις των άλλων;

1. Φοβάμαι το θυμό τους. 2. Φοβάμαι την αποδοκιμασία τους. 3. Φοβάμαι ότι θα σταματήσουν να με συμπαθούν/αγαπούν και ότι μπορεί ακόμα και να με εγκαταλείψουν. 4. Τους χρωστάω χάρη. 5. Έχουν κάνει τόσα πολλά για μένα, που δεν μπορώ να αρνηθώ. 6. Είναι χρέος μου. 7. Θα νιώθω υπερβολικές ενοχές αν δεν ενδώσω. 8. θα νιώθω εγωιστής /σκληρόκαρδος/άπληστος/μικροπρεπής . 9. Δεν θα είμαι καλός άνθρωπος αν κάνω το δικό μου.

Με μια πιο προσεκτική ματιά, θα δείτε ότι οι πρώτες τρεις δηλώσεις αναφέρονται στο φόβο, οι τρεις επόμενες στην υποχρέωση, και οι τρεις τελευταίες στην ενοχή.

Όταν αντιμετωπίζετε σιωπηλούς εκβιαστές, ΔΕΝ πρέπει:

  • Να τους παρακαλάτε να σας πουν ποιο είναι το πρόβλημα.
  • Να τους κυνηγάτε για να σας δώσουν κάποια απάντηση (πράγμα που θα τους κάνει να αποτραβηχτούν ακόμα περισσότερο).
  • Να κατακρίνετε, να αναλύετε και να προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τα κίνητρα, τον χαρακτήρα τους ή την ανικανότητά τους να είναι ευθείς.
  • Να αποδέχεστε πρόθυμα τις κατηγορίες και τις ευθύνες για οτιδήποτε τους αναστατώνει, έτσι ώστε να τους φτιάχνετε τη διάθεση.
  • Να τους επιτρέπετε να αλλάζουν θέμα.
  • Να πτοείστε από την ένταση και το θυμό που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
  • Να αφήνετε την απογοήτευσή σας να σας κάνει να εκφράζετε απειλές που ουσιαστικά δεν εννοείτε (πχ. αν δεν μου πεις τι πρόβλημα έχεις , δεν πρόκειται να σου ξαναμιλήσω)
  • Να υποθέτεται ότι, αν τελικά ζητήσουν συγγνώμη, στη συνέχεια θα ακολουθήσει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά τους.Να ελπίζετε σε οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές, χαρακτήρα, ακόμα και αν παραδεχτούν τι κάνουν και δείξουν προθυμία να το αλλάξουν. ΝΑ θυμάστε:Η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Ο χαρακτήρας συνήθως όχι.

Επιστροφή στην ηρεμία.

Μια υπέροχη αίσθηση γαλήνης και ισορροπίας θα επιστρέψει μέσα σας όταν καταφέρετε να διώξετε την κατάρα του ΦΕΥ- των φόβων, των ενοχών- και των υποχρεώσεων- και να απομακρύνετε τους «ψευτοπαληκαράδες» που σας φοβερίζουν. Η σύγχυση και οι αυτοκατηγορίες, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος των συναισθημάτων σας και της εικόνας που είχατε για τον εαυτό σας, εξαφανίζονται και στη θέση τους έρχεται μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού.

Με κάθε βήμα που θα κάνετε για να μάθετε και να χρησιμοποιείτε ικανότητες που θα αφοπλίζουν τους συναισθηματικούς εκβιαστές σας, πλησιάζετε όλο και περισσότερο προς την αποκατάσταση του πυρήνα της ύπαρξης σας, της ακεραιότητάς σας. Αυτή η ανεκτίμητη πληρότητα για την οποία θρηνούσατε, ουσιαστικά δεν είχε χαθεί ποτέ- παραγκωνίστηκε μόνο προσωρινά και σας περίμενε.

Susan Forward, "Μήπως σας εκβιάζουν συναισθηματικά";

Pin It

Περισσότερα άρθρα

07-12-2012
Οι 5 χρυσοί κανόνες για άσκηση …στο κρύο
Οι 5 χρυσοί κανόνες για άσκηση …στο κρύο

Ο χειμώνας έχει... μπει ημερολογιακά μόλις λίγες μέρες και απ' ότι φαίνεται έχει άγριες καιρικές διαθέσεις. Μην πτοείστε και θυμηθείτε την υπόσχεση, που έχετε δώσει στον εαυτό σας για μια υγιή ζωή. Ειδικά αφού το click@Life έχει να σας προτείνει 5 tips για γυμναστική το χειμώνα.

23-10-2012
Η μαγειρική συντέλεσε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου
Η μαγειρική συντέλεσε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η ανακάλυψη του μαγειρέματος κρέατος και φυτών, πιθανώς έγινε από τον Homo erectus πριν από περίπου 1,8 εκατ. χρόνια. Η ανακάλυψη της μαγειρικής τέχνης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των εξελιγμένων νοητικών ικανοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατ' επέκταση του πολιτισμού.

26-12-2012
Μετανάστευση: Αποχαιρέτα τη τη νεολαία που χάνεις...
Μετανάστευση: Αποχαιρέτα τη τη νεολαία που χάνεις...

Μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό αναζητά η νέα γενιά Ελλήνων, η οποία βλέποντας δυσοίωνο το εργασιακό μέλλον στη χώρα μας ψάχνει αγωνιωδώς για μια θέση εργασίας στο άλλη χώρα.

27-01-2013
Κουράκης: Να πληρώνουν τη μισθοδοσία των ιερέων όσοι δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Κουράκης: Να πληρώνουν τη μισθοδοσία των ιερέων όσοι δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι

Την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος,όπως και την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πρότεινε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης.