Ακολουθήστε μας στο facebook

Η κατάθλιψη «θερίζει» τις 40άρες

Pin It

Η κατάθλιψη «θερίζει» τις 40άρες Τα κρούσματα κατάθλιψης στις 40άρες διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στη δουλειά και στην οικογένεια, σύμφωνα με μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη.

Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν πλέον 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες απ' όσες οι άντρες να εκδηλώσουν τη νόσο, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να εκδηλώνονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία – δηλαδή μέχρι τα 42 τους χρόνια.

Ειδικά στις ηλικίες 25 έως 40 ετών, που οι γυναίκες κατά κανόνα αρχίζουν την οικογένειά τους, οι πιθανότητές τους να αναπτύξουν κατάθλιψη είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες απ' ό,τι στους άντρες.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως άντρες και γυναίκες εκδηλώνουν πλέον την κατάθλιψη νωρίτερα απ' ό,τι κατά το παρελθόν, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται στην ηλικία των 19 ετών κατά μέσον όρο, όταν πριν από τέσσερις δεκαετίες αυτά εμφανίζονταν στα 26 χρόνια κατά μέσον όρο.

165 εκατ. με ψυχικά νοσήματα

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 24ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP), πραγματοποιήθηκε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (στα κράτη-μέλη της ΕΕ συν την Ελβετία, την Ισλανδία και την Νορβηγία) και καλύπτει πληθυσμό 514 εκατομμυρίων.

Όπως αποκάλυψε, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους (το 38,2% ή 164,8 εκατομμύρια) πάσχουν από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα ψυχικά νοσήματα (όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, οι εθισμοί και η σχιζοφρένεια), για όλες τις ηλικιακές ομάδες (από τα παιδιά έως τους ηλικιωμένους).

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 27% που είχε βρει μελέτη του 2005, αλλά εν πολλοίς αποδίδεται στο ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο πρόθυμος να ζητήσει ιατρική βοήθεια όταν ψυχικά δεν νιώθει καλά, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρ Χανς Ούλριχ Βίτχεν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δρέσδης.

Το συχνότερο ψυχικό νόσημα στην Ευρώπη είναι οι αγχώδεις διαταραχές, που προσβάλλουν το 14% του πληθυσμού. Ακολουθούν η αϋπνία με 7%, η μείζονα κατάθλιψη με 6,9% και οι σωματόμορφες διαταραχές (σ.σ. είναι αυτές που αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε την εμφάνισή μας) με 6,3%.

TA NEA

Pin It

Περισσότερα άρθρα

09-12-2012
Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο
Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο

Οι άνδρες μπορεί να μην είναι γκρινιάρηδες αλλά κάνουν άλλα λάθη που θέτουν αρκετές φορές σε κίνδυνο τον γάμο τους. Μάλιστα, ένας μέσος άνδρας μπορεί να πέφτει σε «κακοτοπιές» χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

11-09-2012
"Επιστολή προς Μενοικέα". Ενα κείμενο εμπλουτισμένο με καταπραϋντική - ηρεμιστική δράση
 "Επιστολή προς Μενοικέα". Ενα κείμενο εμπλουτισμένο με καταπραϋντική - ηρεμιστική δράση

Ένα κείμενο του οποίου η δράση έχει καταπραϋντικό-ηρεμιστικό χαρακτήρα ακόμη και σε αυτούς που τολμούν και κοιτούν για πρώτη φορά ένα σπουδαίο φιλοσοφικό λόγο. Μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές του με αυτές της σύγχρονης κοσμοαντίληψης

19-01-2017
Οι διαγραφές “φίλων”, η κοινωνία των "like"
Οι διαγραφές “φίλων”, η κοινωνία των "like"

Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον τελευταία είναι η τάση που έχουν μερικοί στο facebook να διατυμπανίζουν ότι διαγράφουν ιντερνετικούς φίλους με στόμφο και οργή.

15-01-2013
Για παιδικό έκζεμα και άσθμα ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό
Για παιδικό έκζεμα και άσθμα ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό ειδικά όταν καταναλώνεται συχνά, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση άσθματος και εκζέματος στα παιδιά, υποστηρίζουν Νεοζηλανδοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.