Ακολουθήστε μας στο facebook

Πως να γίνετε πιο αισιόδοξοι

Pin It

Πως να γίνετε πιο αισιόδοξοιΗ αισιοδοξία ορίζεται, σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ως «η πεποίθηση ότι καλά πράγματα θα μας συμβούν και ότι τα αρνητικά γεγονότα είναι παροδικά εμπόδια που περιμένουν να ξεπεραστούν».

Το ακριβώς αντίθετο της αισιοδοξίας είναι ο επονομαζόμενος νόμος του Μέρφι (Murphy'sLaw) που πρεσβεύει ότι «οτιδήποτε είναι να πάει στραβά, θα πάει στραβά», γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε ένα βιβλίο με τίτλο «Breaking Murphy's Law», η καθηγήτρια Σούζαν Σέγκερστρομ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, εξηγεί ότι η αισιοδοξία δεν είναι τόσο το να είναι κάποιος θετικός, αλλά να βρίσκει κίνητρα και να είναι επίμονος.

Η δρ Σέγκερστρομ και άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αντί να καταθέτουν τα όπλα και να απομακρύνονται από τις δύσκολες καταστάσεις, οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να τα αντιμετωπίζουν κατά μέτωπον. Καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσεως, ζητούν συμβουλές από άλλους και δίνουν όλο το βάρος στις πιθανές λύσεις.

Επιπλέον, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτους στρεσογόνους παράγοντες, οι αισιόδοξοι τείνουν να αντιδρούν αποκομίζοντας «υπαρξιακούς πόρους» - λ.χ. χρησιμοποιούν το γεγονός για να εξελιχθούν ως άνθρωποι με θετικό τρόπο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ροπή προς την αισιοδοξία επηρεάζεται ισχυρά από τα γονίδια – πιθανώς από εκείνα που ρυθμίζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (σ.σ. είναι οι ουσίες από την οποία εξαρτάται η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους). Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως και η ανατροφή παίζει ρόλο. Οι γονείς που τονώνουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους, αποφεύγοντας τις επικρίσεις και επαινώντας τα επιτεύγματά τους, μπορούν να την ενθαρρύνουν.

Χαρακτηριστικό που διδάσκεται

Με την σωστή καθοδήγηση, οι απαισιόδοξοι ενήλικες μπορούν να διδαχθούν πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αισιόδοξων, γράφει η δρ Σέγκερστρομ.

Τονίζοντας ότι είναι ευκολότερο να αλλάξει κάποιος τις συμπεριφορές παρά τα συναισθήματά του, συνιστά μία μορφή γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας: «δράσε πρώτα και τα σωστά συναισθήματα θα ακολουθήσουν». Ή, όπως σημειώνει, στο βιβλίο της: «προσποιήσου έως ότου το πιστέψεις».

«Ο κόσμος μπορεί να μάθει να είναι πιο αισιόδοξος, λειτουργώντας σαν να ήταν πιο αισιόδοξος», εξηγεί. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθεί αντί να καταθέτει εξ αρχής τα όπλα. Μπορεί έτσι να επιτύχει περισσότερα απ' όσα περίμενε. Ακόμα, όμως, κι αν η πρόσθετη προσπάθεια δεν αποδώσει, μπορεί να χρησιμεύσει ως μία θετική εμπειρία, οδηγώντας σε μία διαφορετική προσέγγιση σε ένα παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον».

Η θετική σκέψη

Τόσο η δρ Σέγκερστρομ όσο και οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο τονίζουν ότι για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να αμελεί τη δύναμη της θετικής σκέψης.

Για να την εντάξετε στη ζωή σας, να αφιερώνετε λίγα λεπτά στο τέλος κάθε μέρας για να γράφετε τρία θετικά πράγματα που σας συνέβησαν στη διάρκειάς της, ούτως ώστε να τελειώνετε τη μέρα σας με αισιόδοξες σκέψεις.

Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο συνιστούν ακόμα τα εξής:

  • Να αποφεύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Αντί να εστιάζετε στην προοπτική της αποτυχίας, να σκέφτεστε τις θετικές πλευρές κάθε κατάστασης.
  • Ανεξάρτητα από την φύση της εργασίας σας, εντοπίστε κάτι σε αυτήν που σας ικανοποιεί ως άνθρωπο. Αν λ.χ. η δουλειά σας είναι να καθαρίζετε, σταθείτε μια στιγμή για να θαυμάσετε πόσο καθαρά μοιάζουν όλα όταν τελειώσετε.
  • Να κάνετε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους. Αλλά να θυμάστε ότι αν εσείς είστε μονίμως αρνητικοί και βλέπετε την σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, οι αισιόδοξοι της ζωής σας μπορεί τελικά να φύγουν.
  • Να ρίχνετε το βάρος στις καταστάσεις που μπορείτε να ελέγξετε και να έχετε σε δεύτερη μοίρα όσες δεν μπορείτε.
  • Να χρησιμοποιείτε τις δεξιότητές σας (λ.χ. τις επικοινωνιακές) για να προωθείτε στόχους που πιστεύετε ότι υπερβαίνουν τον έλεγχό σας.

TA NEA

Pin It

Περισσότερα άρθρα

09-09-2012
5 λεπτά για να γίνουμε άλλοι άνθρωποι
5 λεπτά για να γίνουμε άλλοι άνθρωποι

Αντί για καφέ ή για τσιγάρο φορέστε τα αθλητικά σας και κάντε στο διάλειμμά σας ένα μικρό περίπατο κοντά στη δουλειά

15-10-2013
Βάφτιση. Το μέγιστο αίσχος των Ρωμιών
Βάφτιση. Το μέγιστο αίσχος των Ρωμιών

Μιλούν για τετρακόσια χρόνια δουλείας. Είναι στοιχειώδες εθνικό χρέος η πρόταση αυτή να εκλείψει από τα ελληνικά. Η δουλεία αρχίζει με το βάπτισμα. Ο Χριστιανισμός δεν είναι καν κάποια εκδίκηση της Ασίας για απάντηση στην κατάκτησή της από το πνεύμα της Ελλάδος. Γιατί δεν της ήρθε της Ελλάδος από την Ανατολή αυτή η θρησκεία, μα από την Δύση.

05-10-2013
Μήπως σας εκβιάζουν συναισθηματικά;
Μήπως σας εκβιάζουν συναισθηματικά;

Είναι τρομακτικό να πεις σε κάποιον: "Αυτός είμαι. Αυτές είναι οι επιθυμίες μου". Κι ακόμα πιο τρομακτικό είναι να πρέπει να μείνετε πιστοί στην αλήθεια του εαυτού σας -στην ακεραιότητά σας- όταν δίνετε στον άλλον την επιλογή να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις αποφάσεις σας και τις διαφορές σας από εκείνον.

09-03-2013
Δίαιτα εξπρές για επίπεδη κοιλιά
Δίαιτα εξπρές για επίπεδη κοιλιά

Ισορροπημένη διατροφή χωρίς στερήσεις ή υπερβολές, κάποιες σταθερές και εύκολες ασκήσεις που θα τονώσουν τους μυς είναι το μόνο που χρειάζεστε για να εξαφανίσετε τα περιττά κιλά που άφησε το καλοδεχούμενο μωρό στο σώμα σας.