Ακολουθήστε μας στο facebook

Πως να γίνετε πιο αισιόδοξοι

Pin It

Πως να γίνετε πιο αισιόδοξοιΗ αισιοδοξία ορίζεται, σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ως «η πεποίθηση ότι καλά πράγματα θα μας συμβούν και ότι τα αρνητικά γεγονότα είναι παροδικά εμπόδια που περιμένουν να ξεπεραστούν».

Το ακριβώς αντίθετο της αισιοδοξίας είναι ο επονομαζόμενος νόμος του Μέρφι (Murphy'sLaw) που πρεσβεύει ότι «οτιδήποτε είναι να πάει στραβά, θα πάει στραβά», γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε ένα βιβλίο με τίτλο «Breaking Murphy's Law», η καθηγήτρια Σούζαν Σέγκερστρομ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, εξηγεί ότι η αισιοδοξία δεν είναι τόσο το να είναι κάποιος θετικός, αλλά να βρίσκει κίνητρα και να είναι επίμονος.

Η δρ Σέγκερστρομ και άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αντί να καταθέτουν τα όπλα και να απομακρύνονται από τις δύσκολες καταστάσεις, οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να τα αντιμετωπίζουν κατά μέτωπον. Καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσεως, ζητούν συμβουλές από άλλους και δίνουν όλο το βάρος στις πιθανές λύσεις.

Επιπλέον, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτους στρεσογόνους παράγοντες, οι αισιόδοξοι τείνουν να αντιδρούν αποκομίζοντας «υπαρξιακούς πόρους» - λ.χ. χρησιμοποιούν το γεγονός για να εξελιχθούν ως άνθρωποι με θετικό τρόπο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ροπή προς την αισιοδοξία επηρεάζεται ισχυρά από τα γονίδια – πιθανώς από εκείνα που ρυθμίζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο (σ.σ. είναι οι ουσίες από την οποία εξαρτάται η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους). Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως και η ανατροφή παίζει ρόλο. Οι γονείς που τονώνουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους, αποφεύγοντας τις επικρίσεις και επαινώντας τα επιτεύγματά τους, μπορούν να την ενθαρρύνουν.

Χαρακτηριστικό που διδάσκεται

Με την σωστή καθοδήγηση, οι απαισιόδοξοι ενήλικες μπορούν να διδαχθούν πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αισιόδοξων, γράφει η δρ Σέγκερστρομ.

Τονίζοντας ότι είναι ευκολότερο να αλλάξει κάποιος τις συμπεριφορές παρά τα συναισθήματά του, συνιστά μία μορφή γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας: «δράσε πρώτα και τα σωστά συναισθήματα θα ακολουθήσουν». Ή, όπως σημειώνει, στο βιβλίο της: «προσποιήσου έως ότου το πιστέψεις».

«Ο κόσμος μπορεί να μάθει να είναι πιο αισιόδοξος, λειτουργώντας σαν να ήταν πιο αισιόδοξος», εξηγεί. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθεί αντί να καταθέτει εξ αρχής τα όπλα. Μπορεί έτσι να επιτύχει περισσότερα απ' όσα περίμενε. Ακόμα, όμως, κι αν η πρόσθετη προσπάθεια δεν αποδώσει, μπορεί να χρησιμεύσει ως μία θετική εμπειρία, οδηγώντας σε μία διαφορετική προσέγγιση σε ένα παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον».

Η θετική σκέψη

Τόσο η δρ Σέγκερστρομ όσο και οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο τονίζουν ότι για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να αμελεί τη δύναμη της θετικής σκέψης.

Για να την εντάξετε στη ζωή σας, να αφιερώνετε λίγα λεπτά στο τέλος κάθε μέρας για να γράφετε τρία θετικά πράγματα που σας συνέβησαν στη διάρκειάς της, ούτως ώστε να τελειώνετε τη μέρα σας με αισιόδοξες σκέψεις.

Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο συνιστούν ακόμα τα εξής:

  • Να αποφεύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Αντί να εστιάζετε στην προοπτική της αποτυχίας, να σκέφτεστε τις θετικές πλευρές κάθε κατάστασης.
  • Ανεξάρτητα από την φύση της εργασίας σας, εντοπίστε κάτι σε αυτήν που σας ικανοποιεί ως άνθρωπο. Αν λ.χ. η δουλειά σας είναι να καθαρίζετε, σταθείτε μια στιγμή για να θαυμάσετε πόσο καθαρά μοιάζουν όλα όταν τελειώσετε.
  • Να κάνετε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους. Αλλά να θυμάστε ότι αν εσείς είστε μονίμως αρνητικοί και βλέπετε την σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, οι αισιόδοξοι της ζωής σας μπορεί τελικά να φύγουν.
  • Να ρίχνετε το βάρος στις καταστάσεις που μπορείτε να ελέγξετε και να έχετε σε δεύτερη μοίρα όσες δεν μπορείτε.
  • Να χρησιμοποιείτε τις δεξιότητές σας (λ.χ. τις επικοινωνιακές) για να προωθείτε στόχους που πιστεύετε ότι υπερβαίνουν τον έλεγχό σας.

TA NEA

Pin It

Περισσότερα άρθρα

26-01-2014
Λουκρήτιος, Επίκληση στην Αφροδίτη
Λουκρήτιος, Επίκληση στην Αφροδίτη

Μητέρα της γενιάς του Αινεία, θεών και ανθρώπων ηδονή, πάνσεπτη Αφροδίτη, κάτω απ' το θόλο του ουρανού όπου γλιστρούνε τ' στην άστρα εσύ δίνεις ζωή στη θάλασσα που πλέουν τα καράβια και στην καρπερή τη γη, χάρη σ' εσένα κάθε πλάσμα ζωντανό γεννιέται κι αντικρίζει το φως του ήλιου' μόλις φανείς εσύ, θεά, σκορπίζονται οι άνεμοι και τ' ουρανού τα νέφη, με τ' άγγιγμά σου η τεχνήτρα γη βγάζει τα...

21-02-2013
Μύθοι και αλήθειες για τα φρούτα και λαχανικά
Μύθοι και αλήθειες για τα φρούτα και λαχανικά

Ολοι έχουμε βρεθεί στη θέση να μας πιέζει η μαμά να φάμε φακές γιατί έχουν σίδηρο. Ολοι αποφεύγουμε τις μπανάνες γιατί παχαίνουν. Σε όλους είπαν ότι ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Ολοι τα έχουμε ακούσει όλα. Ισχύουν;

18-03-2013
Έλεος, υποκριτές
Έλεος, υποκριτές

Έχω μια καλύτερη λύση για τον Κατίδη. Να τον τεμαχίσουμε και να τον πετάξουμε στα σκυλιά. Παρακολουθούσα τις αναλύσεις στα ραδιόφωνα αλλά και το βράδυ, στην τηλεόραση. Ο Κατίδης -για μερικούς δημοσιογράφους, αλλά και για ορισμένους πολιτικούς που μιλούσαν από τα κινητά τους- είναι, περίπου, ο Χίτλερ αυτοπροσώπως. Και μετά είναι τα «κοινωνικά δίκτυα».

17-07-2014
Αποβάλετε από τη ζωή σας όσους τη δηλητηριάζουν
Αποβάλετε από τη ζωή σας όσους τη δηλητηριάζουν

Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από το είδος των σχέσεων που καλλιεργούμε ή αλλιώς από τις δυναμικές των κοινωνικών μας δικτύων.