Ακολουθήστε μας στο facebook

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας

Pin It

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείαςΘέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση για τον εαυτό μου; Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης.

(π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική, ψυχοδυναμική, πελατοκεντρική, συστημική θεραπεία) που παρέχονται από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας. 

Θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής σας είναι πιστοποιημένο μέλος της ανάλογης ψυχοθεραπευτικής εταιρείας στην οποία υπόκειται η θεραπευτική του εκπαίδευση και πράξη.

Η επιλογή του είδους της θεραπείας είναι υποκειμενική υπόθεση.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μακροχρόνια, οι συνεδρίες συχνότερες και ο θεραπευτικός της εστιασμός είναι στον ρόλο του ασυνείδητου και στην επιρροή του στην προσωπικότητά μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι βραχείας διάρκειας και εστιάζεται κυρίως στις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές που δημιουργούν και διατηρούν το πρόβλημα.

Η συμβουλευτική μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση θεραπευτική, ανακαλύπτοντας και δουλεύοντας υποστηρικτικά τα προσωπικά εμπόδια που διατηρούν το πρόβλημα.

Σημασία δεν έχει μόνο το θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθείται, αλλά κυρίως η ψυχοθεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, της οποίας οι βάσεις είναι η άρρηκτη αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

Μοχλός της αλλαγής, πέραν από τον ρόλο και τη συμβολή της θεραπευτικής σχέσης και των μεθόδων που ο ψυχοθεραπευτής υιοθετεί, είναι η επιθυμία σας να αλλάξετε και η ετοιμότητά σας να αναθεωρήσετε τους τρόπους με τους οποίους έχετε μάθει να σκέφτεστε και να λειτουργείτε μέχρι στιγμής, καθώς και η πίστη σας στη συμβολή της ψυχολογίας σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , twitter @myrsi1

Pin It

Περισσότερα άρθρα

03-11-2016
Η δικτατορία της ευτυχίας
Η δικτατορία της ευτυχίας

Οι άνθρωποι ψάχνουν εναγωνίως την συνταγή της αιώνιας ευτυχίας. Η ευτυχία μοιάζει να είναι μια υποχρεωτική κατάσταση και όποιος δεν ακολουθεί αυτήν την κατάσταση χαρακτηρίζεται συνοπτικά από τους υπόλοιπους ως καταθλιπτικός.

10-09-2012
Τέλειοι κοιλιακοί με τρεις κινήσεις
Τέλειοι κοιλιακοί με τρεις κινήσεις

Βαρεθήκατε να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο και το στομάχι σας εξακολουθεί να είναι πλαδαρό; Μάλλον δεν είστε οι μόνοι. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας ανά το κόσμο προσπαθούν να «χτίσουν» τους τέλειους κοιλιακούς αλλά δεν τα καταφέρνουν. Γιατί άραγε;

23-07-2013
«Εγώ, η Παλλάς Αθηνά...»
«Εγώ, η Παλλάς Αθηνά...»

"Είμαι ή Σοφία. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους, ακόμη και για τους καλύτερους, να με αναγνωρίσουν αμέσως, με τους πέπλους πού με σκεπάζουν και γιατί, σαν τον ουρανό, είμαι θύελλα συνάμα και γαλήνη. Αλλά εσύ, καλέ μου Άριε, με αναζήτησες πάντα και κάθε φορά πού με συνάντησες, έβαλες τά δυνατά σου, με όλο σου τό πνεύμα και όλη την καρδιά σου, για να με αναγνωρίσεις.

31-08-2013
Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας
Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας

Καθετί συνηθισμένο υφαίνει γύρω μας ένα ολοένα και πιο στέρεο δίχτυ από ιστούς αράχνης. Tότε παρατηρούμε ότι οι κλωστές έχουν γίνει σχοινιά, και ότι εμείς οι ίδιοι καθόμαστε στη μέση σαν αράχνες, που έχουν πιαστεί εδώ από μόνες τους και πρέπει να τραφούν από το ίδιο τους το αίμα.