Ακολουθήστε μας στο facebook

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας

Pin It

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείαςΘέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση για τον εαυτό μου; Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης.

(π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική, ψυχοδυναμική, πελατοκεντρική, συστημική θεραπεία) που παρέχονται από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας. 

Θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής σας είναι πιστοποιημένο μέλος της ανάλογης ψυχοθεραπευτικής εταιρείας στην οποία υπόκειται η θεραπευτική του εκπαίδευση και πράξη.

Η επιλογή του είδους της θεραπείας είναι υποκειμενική υπόθεση.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μακροχρόνια, οι συνεδρίες συχνότερες και ο θεραπευτικός της εστιασμός είναι στον ρόλο του ασυνείδητου και στην επιρροή του στην προσωπικότητά μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι βραχείας διάρκειας και εστιάζεται κυρίως στις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές που δημιουργούν και διατηρούν το πρόβλημα.

Η συμβουλευτική μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση θεραπευτική, ανακαλύπτοντας και δουλεύοντας υποστηρικτικά τα προσωπικά εμπόδια που διατηρούν το πρόβλημα.

Σημασία δεν έχει μόνο το θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθείται, αλλά κυρίως η ψυχοθεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, της οποίας οι βάσεις είναι η άρρηκτη αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

Μοχλός της αλλαγής, πέραν από τον ρόλο και τη συμβολή της θεραπευτικής σχέσης και των μεθόδων που ο ψυχοθεραπευτής υιοθετεί, είναι η επιθυμία σας να αλλάξετε και η ετοιμότητά σας να αναθεωρήσετε τους τρόπους με τους οποίους έχετε μάθει να σκέφτεστε και να λειτουργείτε μέχρι στιγμής, καθώς και η πίστη σας στη συμβολή της ψυχολογίας σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , twitter @myrsi1

Pin It

Περισσότερα άρθρα

17-12-2013
Οι νεοναζί του Κυρίου
Οι νεοναζί του Κυρίου

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μιχαλολιάκου για τους μητροπολίτες που στήριξαν την Χρυσή Αυγή. Είναι πολύ ενοχλητικό κάποιοι μητροπολίτες να παίρνουν θέση υπέρ της Χρυσής Αυγής αλλά δεν πείραζε καθόλου όταν, επί δεκαετίες, οι μητροπολίτες έστελναν ψηφοφόρους στην Νέα Δημοκρατία αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

28-01-2014
Σκύψτε, ευλογημένοι!
Σκύψτε, ευλογημένοι!

Φανταστείτε μια παρέα παιδιών που παίζουν μπάλα σε ένα γηπεδάκι στην άκρη ενός γκρεμού. Κάποια στιγμή, ένα παιδί κλωτσάει την μπάλα στον γκρεμό.

15-01-2013
Για παιδικό έκζεμα και άσθμα ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό
Για παιδικό έκζεμα και άσθμα ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό ειδικά όταν καταναλώνεται συχνά, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση άσθματος και εκζέματος στα παιδιά, υποστηρίζουν Νεοζηλανδοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.

21-01-2013
Πτώση του παιδικού άσθματος μετά τον αντικαπνιστικό νόμο στην Αγγλία
Πτώση του παιδικού άσθματος μετά τον αντικαπνιστικό νόμο στην Αγγλία

Οι εισαγωγές παιδιών με κρίσεις άσθματος στα νοσοκομεία της Αγγλίας έπαψαν να αυξάνονται και άρχισαν να πέφτουν μετά το νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Η καθαρή ατμόσφαιρα των εστιατορίων ενέπνευσε τον κόσμο να πάψει να καπνίζει και στο σπίτι, συμπεραίνουν οι ερευνητές.