Ακολουθήστε μας στο facebook

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας

Pin It

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείαςΘέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση για τον εαυτό μου; Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης.

(π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική, ψυχοδυναμική, πελατοκεντρική, συστημική θεραπεία) που παρέχονται από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας. 

Θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής σας είναι πιστοποιημένο μέλος της ανάλογης ψυχοθεραπευτικής εταιρείας στην οποία υπόκειται η θεραπευτική του εκπαίδευση και πράξη.

Η επιλογή του είδους της θεραπείας είναι υποκειμενική υπόθεση.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μακροχρόνια, οι συνεδρίες συχνότερες και ο θεραπευτικός της εστιασμός είναι στον ρόλο του ασυνείδητου και στην επιρροή του στην προσωπικότητά μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι βραχείας διάρκειας και εστιάζεται κυρίως στις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές που δημιουργούν και διατηρούν το πρόβλημα.

Η συμβουλευτική μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση θεραπευτική, ανακαλύπτοντας και δουλεύοντας υποστηρικτικά τα προσωπικά εμπόδια που διατηρούν το πρόβλημα.

Σημασία δεν έχει μόνο το θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθείται, αλλά κυρίως η ψυχοθεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, της οποίας οι βάσεις είναι η άρρηκτη αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

Μοχλός της αλλαγής, πέραν από τον ρόλο και τη συμβολή της θεραπευτικής σχέσης και των μεθόδων που ο ψυχοθεραπευτής υιοθετεί, είναι η επιθυμία σας να αλλάξετε και η ετοιμότητά σας να αναθεωρήσετε τους τρόπους με τους οποίους έχετε μάθει να σκέφτεστε και να λειτουργείτε μέχρι στιγμής, καθώς και η πίστη σας στη συμβολή της ψυχολογίας σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , twitter @myrsi1

Pin It

Περισσότερα άρθρα

14-03-2013
Έχετε χάσει τον αυτοέλεγχό σας; Ρίξτε το στην άσκηση!
Έχετε χάσει τον αυτοέλεγχό σας; Ρίξτε το στην άσκηση!

Όσοι υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό και δυσκολεύονται να κρατήσουν τον έλεγχο, ίσως μπορέσουν να ενισχύσουν την αυτοσυγκράτησή τους με μικρές δόσεις άσκησης, όπως υποστηρίζεται σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην «British Medical Journal».

12-03-2013
Τα «like» στο facebook αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα σου
Τα «like» στο facebook αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα σου

Oι πολιτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η χρήση ναρκωτικών, ακόμα και ο βαθμός νοημοσύνης ή εσωστρέφειας/ εξωστρέφειας ενός ανθρώπου, είναι δυνατό να συναχθούν από τα πράγματα και τους ανθρώπους που επιλέγει κανείς στο facebook, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

12-01-2017
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες

Η πιο κοινή αιτία του θυμού είναι το θυμωμένο οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκνευρίζονται από τους γονείς τους. Μαθαίνουν πότε να εκνευρίζονται, πώς και πόσο. Αυτό λέγεται μίμηση προτύπων.

04-08-2013
Ιερή βιομηχανική παραγωγή αγίων
Ιερή βιομηχανική παραγωγή αγίων

Το επίπεδο ευπιστίας του "ποιμνίου" αναπτύχθηκε σε τέτοιο επίπεδο. ώστε να περνά οποιαδήποτε θαυματοποιός απάτη από την πιο εξωφρενική έως την πιο γελοία. Έτσι, και για να διατηρείται η πίστη σε μπούρδες και τερατολογίες και για να υποτάσσεται το κοπάδι, οι εκκλησίες έκτοτε δημιούργησαν στρατιές αγίων και θαυματοποιών, η ύπαρξη των οποίων στις μέρες μας χλευάζει και προκαλεί τη συλλογική μας νοημοσύνη.