Ακολουθήστε μας στο facebook

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας

Pin It

Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείαςΘέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση για τον εαυτό μου; Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης.

(π.χ. γνωσιακή-συμπεριφορική, υποστηρικτική, ομαδική, ψυχοδυναμική, πελατοκεντρική, συστημική θεραπεία) που παρέχονται από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας. 

Θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής σας είναι πιστοποιημένο μέλος της ανάλογης ψυχοθεραπευτικής εταιρείας στην οποία υπόκειται η θεραπευτική του εκπαίδευση και πράξη.

Η επιλογή του είδους της θεραπείας είναι υποκειμενική υπόθεση.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι μακροχρόνια, οι συνεδρίες συχνότερες και ο θεραπευτικός της εστιασμός είναι στον ρόλο του ασυνείδητου και στην επιρροή του στην προσωπικότητά μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι βραχείας διάρκειας και εστιάζεται κυρίως στις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές που δημιουργούν και διατηρούν το πρόβλημα.

Η συμβουλευτική μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση θεραπευτική, ανακαλύπτοντας και δουλεύοντας υποστηρικτικά τα προσωπικά εμπόδια που διατηρούν το πρόβλημα.

Σημασία δεν έχει μόνο το θεραπευτικό μοντέλο που ακολουθείται, αλλά κυρίως η ψυχοθεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, της οποίας οι βάσεις είναι η άρρηκτη αποδοχή και η εμπιστοσύνη ανάμεσά τους.

Μοχλός της αλλαγής, πέραν από τον ρόλο και τη συμβολή της θεραπευτικής σχέσης και των μεθόδων που ο ψυχοθεραπευτής υιοθετεί, είναι η επιθυμία σας να αλλάξετε και η ετοιμότητά σας να αναθεωρήσετε τους τρόπους με τους οποίους έχετε μάθει να σκέφτεστε και να λειτουργείτε μέχρι στιγμής, καθώς και η πίστη σας στη συμβολή της ψυχολογίας σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , twitter @myrsi1

Pin It

Περισσότερα άρθρα

24-10-2012
Η ζωή αρχίζει στα 40, αλλά...
Η ζωή αρχίζει στα 40, αλλά...

Η ρήση «η ζωή αρχίζει στα 40» είναι απολύτως αληθής – αρκεί να κόψετε το κάπνισμα, να μην πίνετε πολύ αλκοόλ, να τρώτε φρούτα και λαχανικά και να γυμνάζεστε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

09-03-2013
Πως να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας
Πως να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας

Ας υποθέσουμε ότι είναι 6.15 πμ και επιστρέφετε με το αυτοκίνητο από την δουλειά. Είστε μόνος. Έχετε περάσει μια σκληρή ημέρα, είστε κουρασμένος και ψυχολογικά είστε χάλια. Το άγχος σας είναι μεγάλο και δεν υποχωρεί με τίποτε.

12-01-2013
20 μαθήματα ζωής για τις κόρες σας
20 μαθήματα ζωής για τις κόρες σας

Η συγγραφέας Τζέιμι Μόρισον Κέρτις έγραφε το βιβλίο της «Prudent Advice: Lessons for My Baby Daughter (Σοφές συμβουλές: Μαθήματα για την κορούλα μου)», όταν απέκτησε την κόρη της, Σκάρλετ Τζέιν. Στόχος της ήταν να συγκεντρώσει 500 μαθήματα ζωής που μπορούν να μετατρέψουν ένα κορίτσι σε μια αληθινά καλή κι ευτυχισμένη γυναίκα.

27-11-2013
Σεξισμός και ρατσισμός από την ελληνορθόδοξη εκκλησιά
Σεξισμός και ρατσισμός από την ελληνορθόδοξη εκκλησιά

Το σκηνικό μεταφέρεται λίγο έξω από το Αγρίνιο, στο χωρίο Καινούργιο του Δήμου Θεστιέων της Αιτ/νιας. Εκεί, σε κεντρικό σημείο του χωριού υπάρχει ο ναός λατρείας του αγίου Δημητρίου με κεντρική αναπαράσταση τον εν λόγω άγιο έφιππο, που αντί να σκοτώνει ένα φίδι όπως συνήθως αναπαρίσταται, σκοτώνει μια γυναίκα, η οποία ανήμπορη και σωριασμένη στο δρόμο, δέχεται πισώπλατα στο γυμνό της σώμα, την αιχμή του δόρατος του αγίου.