Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο

Pin It

Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμοΟι άνδρες μπορεί να μην είναι γκρινιάρηδες αλλά κάνουν άλλα λάθη που θέτουν αρκετές φορές σε κίνδυνο τον γάμο τους. Μάλιστα, ένας μέσος άνδρας μπορεί να πέφτει σε «κακοτοπιές» χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

Κι ενώ στο άκουσμα των παραπάνω ένας άνδρας μπορεί αμέσως να πάρει θέση «άμυνας» σε καμιά περίπτωση ο στόχος δεν είναι η απόδοση ευθυνών.

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω ποια είναι τα ουσιαστικά σφάλματα που κάνει ο άνδρας μέσα στον γάμο με στόχο, είτε είστε άνδρας, είτε είστε γυναίκα, να τα εντοπίσετε ευκολότερα και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές που θα σώσουν το έγγαμο βίο σας και τη σχέση σας.

«Με την πάροδο του χρόνου τα αρνητικά συναισθήματα σε μια σχέση όταν δεν εξωτερικεύονται μπορεί να συντελέσουν σε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Το άγχος που συσσωρεύει ο κάθε σύντροφος μέσα στη σχέση μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη σχέση. Μερικές φορές μέχρι το ζευγάρι να αντιληφθεί το πρόβλημα μπορεί ήδη κάποιος εκ των δύο να υποφέρει από κατάθλιψη ή χρόνιο στρες», σημειώνει ο Δρ Γκλόρια Βαντερχορστ, ψυχολόγος.

Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμοΗ ενσυναίσθηση είναι το σημαντικότερο στοιχείο μιας σχέσης, εξηγεί ο ψυχολόγος Αλμπερτ Μάσλοου. Πρόκειται για την ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει και να μοιράζεται τα συναισθήματα με κάποιο άλλο άτομο. Και πρόκειται για μια ικανότητα που οι γυναίκες κατέχουν καλύτερα. «Οι γυναίκες θέλουν τα συναισθήματά τους να γίνονται κατανοητά και να τυγχάνουν εκτίμησης. Οι άνδρες θα πρέπει να ανακαλύψουν αυτό το ‘μυσιτκό’», εξηγεί ο Δρ Μάσλοου.

Αντί λοιπόν απλά να ακούν οι άνδρες, οι άνδρες πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιλύουν τα προβλήματα. Και αυτό είναι λάθος. «Αν η γυναίκα σου αισθάνεται ότι την αγνοείς και στο λέει, για παράδειγμα, αυτό που θέλει εκείνη τη στιγμή είναι να κατανοήσεις τα αισθήματά της και όχι να συζητάτε για τις πράξεις που το αποδεικνύουν», σημειώνει ο Δρ Μασλοου.


 
Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο
«Να αγοράζεις ένα καινούριο αυτοκίνητο χωρίς πριν να το έχει συζητήσεις με τη σύζυγό σου είναι ένα τεράστιο λάθος», εξηγεί η Δρ Βαντερχορστ. Μάλιστα, η ψυχολόγος το θεωρεί ως το δεύτερο σε σπουδαιότητα μετά την απιστία, όταν πρόκειται για έναν προβληματικό γάμο. «Και οι άνδρες τείνουν να είναι σπάταλοι», τονίζει. Γιατί; Συνειδητά ή ασυνείδητα, οι άνδρες συχνά εμπλέκονται σε ρόλους «ηγέτη» στην σχέση τους. Κι αυτό επίσης είναι λάθος, κατά την Δρ Βαντερχορστ. «Η σχέση θα πρέπει να είναι μεταξύ ίσων», εξηγεί.
 Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο
Στο κρεβάτι οι άνδρες ξεχνάνε ή ακόμη χειρότερα δεν το έχουν καν υπόψη τους, ότι οι γυναίκες συχνά χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια για να αφυπνιστούν ερωτικά, σημειώνει ο Δρ Μασλοου. «Η τρυφερότητα, η αίσθηση ότι είναι αγαπητή και πολύτιμη, μπορεί να είναι η βάση για να έχει ερωτική διάθεση μια γυναία», εξηγεί ο ψυχολόγος. «Οι ώριμοι άνδρες το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι νεότεροι ηλικιακά ζουν κυριολεκτικά στην άγνοια», τονίζει.
Η Δρ Βαντερχορστ συμπληρώνει ότι η γυναίκα αφυπνίζεται ερωτικά πολύ πριν φτάσει στο κρεβάτι. «Οι άνδρες αντιλαμβάνονται το σεξ ως έναν αποτελεσματικό τρόπο να έρθει κοντά με την γυναίκα, να αποκτήσει μαζί της μια σύνδεση, αλλά οι γυναίκες θέλουν η σύνδεση να επιτευχθεί πριν από το σεξ», διευκρινίζει η ειδικός.
 Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο
«Ακούω» δεν σημαίνει απλώς κουνάω συγκαταβατικά το κεφάλι μου καθώς η γυναίκα σου εξηγεί τι είναι αυτό που την ενοχλεί στην σχέση σας και σκέφτεσαι πώς να επιλύσεις το πρόβλημα. «Οι άνδρες τείνουν να αναλύουν τις καταστάσεις και να βρίσκουν λύσεις. Αλλά αυτό σίγουρα μπορεί να κάνει τη σύζυγο πραγματικά έξω φρενών», εξηγεί η Δρ Βαντερχορστ.
 
Αυτό που χρειάζεται η σύζυγος είναι να συζητήσετε τα πράγματα και να βρείτε από κοινού τη λύση, όχι να το παίζετε ήρωας. Θέλει να δείχνετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για εκείνη και να αντιλαμβάνεστε ουσιαστικά τα συναισθήματά της, λέει η Δρ Βαντερχορστ.
 
Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμοΤο να ακούτε τη σύντροφό σας να μιλάει για τα συναισθήματά της είναι σημαντικά. Το ίδιο όμως είναι να μιλάτε κι εσείς για τα δικά σας. Οι άνδρες ωστόσο πιστεύουν ότι πρέπει να κρύβουν τα συναισθήματά τους φοβούμενοι ότι μπορεί να φαίνονται αδύναμοι. Αυτό είναι λάθος. «Το να μη μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με τη σύζυγό σας αυτό μπορεί να είναι πραγματικό τροχοπέδη για τη σχέση σας», λέει ο Δρ Μάσλοου. «Η γυναίκα αισθάνεται ότι κάτι δεν λείπει στη σχέση που θέλει να έχει με τον σύντροφό της. Αυτό αυτός είναι απόμακρος, εκείνη αισθάνεται μόνη στη σχέση», εξηγεί ο ψυχολόγος.
 
Ο Δρ Μασλοου ξέρει ότι είναι δύσκολο για έναν άνδρα να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, αλλά όταν το κάνει δείχνει ότι είναι πραγματικά δυνατός. «Μεγαλώνοντας, ο άνδρας μαθαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνει τους άλλους να ξέρουν ότι έχει κι αυτός τους φόβους του. Αλλά το να ανοίγεσαι συναισθηματικά σε κάποιον είναι ρίσκο, κι αυτό δείχνει δύναμη ψυχής», σημειώνει.
 Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο
Το να είσαι άνδρας δε σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να είσαι πάντα επικεφαλής. Αλλά οι άνδρες δεν το αντιλαμβάνονται πάντα. «Είναι το συχνότερο λάθος των ανδρών. Προσπαθούν να πάρουν αυτό που θέλουν, όντας κυριαρχικοί. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να εγείρεις μονίμως απαιτήσεις ή να προσπαθήσεις να επιβληθείς στη γυναίκα. Οι γυναίκες όταν το αντιληφθούν απομακρύνονται», εξηγεί ο Δρ Μασλοου.

Και η Δρ Βαντερχορστ συμφωνεί λέγοντας ότι «η θέση ισχύος» στην οποία θέτουν εαυτούς οι άνδρες συχνά, επηρεάζει αρνητικά τη σχέση, αφού η γυναίκα θέλει τον σύζυγό της υποστηρικτικό, να την φροντίζει και να την βοηθά. «Ο καλύτερός μας εαυτός πηγάζει από το είδος της σχέσης που έχουμε με τους άλλους και όχι μεμονωμένα», καταλήγει η ψυχολόγος.

 Πηγή: in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

18-12-2014
7 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να απολογηθείτε
7 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να απολογηθείτε

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και όποτε κάνουμε κάτι που δεν είναι σωστό, ζητάμε συγγνώμη και προχωράμε. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα πράγματα που μας προκαλούν ενοχή, ενώ δεν θα έπρεπε. Ακολουθούν 7 περιπτώσεις όπου η απουσία συγγνώμης δεν σημαίνει αυτόματα και ότι σας λείπει και το φιλότιμο!

24-01-2014
Ιουλιανός,o Μέγας. Ένας πραγματικός Έλληνας
Ιουλιανός,o Μέγας. Ένας πραγματικός Έλληνας

Είναι αισχρό και άδικο αληθινά μεγάλοι άνθρωποι, όπως ο Ιουλιανός ο Μέγας να υποτιμάται και να μειώνεται από τους γνωστούς υπόπτους. Είναι λοιπόν καιρός πιστεύω να βάλουμε κάποια κομμάτια και πραγματικά μεγάλους ανθρώπους, στην θέση τους.

24-11-2012
Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία
Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία

Μία ή δύο αγκαλιές την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να προστατευθούμε από την καρδιοπάθεια, να καταπολεμήσουμε το στρες και την κούραση, να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να καταπραΰνουμε την κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

05-01-2017
10 ψέμματα που πάντα πιστεύουμε
10 ψέμματα που πάντα πιστεύουμε

Να δέκα ψέμματα που πάντα πιστεύουμε όπως γράφει στο άρθρο του ο μελετητής της ζωής Mark Chernoff.