Ακολουθήστε μας στο facebook

Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλία

Pin It
Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλίαΤελικά ίσως άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι. Η έλξη είναι συχνή μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου και τα συναισθήματα αυτά ενδεχομένως να κάνουν την φιλία επιβαρυντική αντί για ωφέλιμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Social and Personal Relationships.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν «Eau Claire» μελέτησαν 88 φοιτητές, άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές έφεραν στο εργαστήριο και ένα φίλο αντίθετου φίλου και ερωτήθηκαν για το συγκεκριμένο είδος φιλίας.

Βαθμολογήθηκε το επίπεδο έλξης προς το φίλο σε κλίμακα από το 1 έως το 9. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες βαθμολόγησαν την έλξη προς την γυναίκα φίλη τους με 5, ενώ οι γυναίκες με 4. Άνδρες και γυναίκες ανέφεραν όμοια επίπεδα έλξης προς τους φίλους αντίθετου φύλου, ανεξάρτητα αν είχαν ερωτική σχέση ή όχι.

Όταν ερωτήθηκαν για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του φίλου αντίθετου φύλου: το 47% των γυναικών (18-23 ετών) χαρακτήρισαν την έλξη ως το κόστος της φιλίας με άνδρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 22%.

Η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην σχέση του ατόμου. Στη μελέτη, το 38% των γυναικών και το 25% των ανδρών (27-50 ετών) δήλωσαν ότι η ζήλια του/της συντρόφου ήταν το κόστος της διατήρησης της φιλίας με άτομο αντίθετου φύλου.

Επιπλέον, όση περισσότερη έλξη αισθάνονταν μεταξύ τους οι φίλοι αντίθετου φύλου, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι αισθάνονταν από την ερωτική τους ζωή.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλληλεπίδραση με άτομο του αντίθετου φύλου αυτομάτως κινητοποιεί στρατηγικές ζευγαρώματος που προϋπάρχουν εκατοντάδες χρόνια πριν.

«Οι στρατηγικές ζευγαρώματος ενδεχομένως να επηρεάζουν την εμπλοκή του ατόμου σε φιλίες με το αντίθετο φύλο, καθώς και την ακούσια ύπαρξη συναισθημάτων προς άτομα του αντίθετου φύλου ενώ συνειδητά η σχέση είναι πλατωνική», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

health.in.gr

 
Pin It

Περισσότερα άρθρα

22-11-2012
Το τζόγκινγκ κάνει την κοιλιά «πλάκα»
Το τζόγκινγκ κάνει την κοιλιά «πλάκα»

Οι αεροβικές ασκήσεις όπως το τζόγκινγκ είναι καλύτερες από τις ασκήσεις αντίστασης για όσους θέλουν να απαλλαγούν από την «μπάκα» τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η επόμενη λύση είναι να συνδυάζει κανείς και τα δύο.

13-10-2012
“Και το βράδυ σαν άνθρωπος”
“Και το βράδυ σαν άνθρωπος”

Ποσό κακό κάνει αν τρώμε το βράδυ; Συχνά ακούμε πως "To πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος", ή "μην τρως μετά την Χ ώρα γιατί σταματά ο μεταβολισμός".

06-02-2013
Τα ρόδια κόβουν την όρεξη
Τα ρόδια κόβουν την όρεξη

Η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος από ρόδια μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει εκείνο του κορεσμού της, βοηθώντας μας έτσι να τρώμε λιγότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

09-09-2012
Η γυμναστική αποτελεσματική στην θεραπεία της χρόνιας κόπωσης
Η γυμναστική αποτελεσματική στην θεραπεία της χρόνιας κόπωσης

Η γυμναστική και οι συμπεριφορικές θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.