Ακολουθήστε μας στο facebook

Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλία

Pin It
Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλίαΤελικά ίσως άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι. Η έλξη είναι συχνή μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου και τα συναισθήματα αυτά ενδεχομένως να κάνουν την φιλία επιβαρυντική αντί για ωφέλιμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Social and Personal Relationships.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν «Eau Claire» μελέτησαν 88 φοιτητές, άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές έφεραν στο εργαστήριο και ένα φίλο αντίθετου φίλου και ερωτήθηκαν για το συγκεκριμένο είδος φιλίας.

Βαθμολογήθηκε το επίπεδο έλξης προς το φίλο σε κλίμακα από το 1 έως το 9. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες βαθμολόγησαν την έλξη προς την γυναίκα φίλη τους με 5, ενώ οι γυναίκες με 4. Άνδρες και γυναίκες ανέφεραν όμοια επίπεδα έλξης προς τους φίλους αντίθετου φύλου, ανεξάρτητα αν είχαν ερωτική σχέση ή όχι.

Όταν ερωτήθηκαν για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του φίλου αντίθετου φύλου: το 47% των γυναικών (18-23 ετών) χαρακτήρισαν την έλξη ως το κόστος της φιλίας με άνδρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 22%.

Η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην σχέση του ατόμου. Στη μελέτη, το 38% των γυναικών και το 25% των ανδρών (27-50 ετών) δήλωσαν ότι η ζήλια του/της συντρόφου ήταν το κόστος της διατήρησης της φιλίας με άτομο αντίθετου φύλου.

Επιπλέον, όση περισσότερη έλξη αισθάνονταν μεταξύ τους οι φίλοι αντίθετου φύλου, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι αισθάνονταν από την ερωτική τους ζωή.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλληλεπίδραση με άτομο του αντίθετου φύλου αυτομάτως κινητοποιεί στρατηγικές ζευγαρώματος που προϋπάρχουν εκατοντάδες χρόνια πριν.

«Οι στρατηγικές ζευγαρώματος ενδεχομένως να επηρεάζουν την εμπλοκή του ατόμου σε φιλίες με το αντίθετο φύλο, καθώς και την ακούσια ύπαρξη συναισθημάτων προς άτομα του αντίθετου φύλου ενώ συνειδητά η σχέση είναι πλατωνική», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

health.in.gr

 
Pin It

Περισσότερα άρθρα

20-05-2015
"Μέγας" Κωνσταντίνος. Ο "άγιος δολοφόνος"
"Μέγας" Κωνσταντίνος. Ο "άγιος δολοφόνος"

Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, ο Ιλλυριός είναι ο κτίστης της Κωνσταντινούπολης - Νέας Ρώμης. Ο πεθερός του Μαξιμιανός, που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κωνσταντίνο ενώ εκείνος κοιμόταν, συνελήφθη και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του.

19-08-2014
Ζήσε με πληρότητα όπου κι αν βρίσκεσαι
Ζήσε με πληρότητα όπου κι αν βρίσκεσαι

Βάσει του δόγματος ότι κανένα ασώματο δεν μπορεί να επηρεάσει ένα σώμα συμπεραίνουμε ότι και ο τόπος, που ανήκει στα ασώματα και αποτελεί νοητική κατασκευή, δεν μπορεί να επηρεάσει τις διαθέσεις μας, οι οποίες διαθέτουν σωματικό χαρακτήρα. Επομένως, δεν είναι λογικό να εγκαλούμε τον τόπο στον οποίο ζούμε για τα προβλήματα που βιώνουμε. Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων μας και σίγουρα δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε αλλάζοντας...

31-08-2013
Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας
Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας

Καθετί συνηθισμένο υφαίνει γύρω μας ένα ολοένα και πιο στέρεο δίχτυ από ιστούς αράχνης. Tότε παρατηρούμε ότι οι κλωστές έχουν γίνει σχοινιά, και ότι εμείς οι ίδιοι καθόμαστε στη μέση σαν αράχνες, που έχουν πιαστεί εδώ από μόνες τους και πρέπει να τραφούν από το ίδιο τους το αίμα.

01-02-2013
Η μοναξιά «ρίχνει» το ανοσοποιητικό
Η μοναξιά «ρίχνει» το ανοσοποιητικό

Αισθάνεστε μοναξιά; Αν ναι, καλό είναι να κάνετε κάτι γι' αυτό, διότι μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μοναξιά μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την καρδιοπάθεια.