Ακολουθήστε μας στο facebook

Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλία

Pin It
Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλίαΤελικά ίσως άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι. Η έλξη είναι συχνή μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου και τα συναισθήματα αυτά ενδεχομένως να κάνουν την φιλία επιβαρυντική αντί για ωφέλιμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Social and Personal Relationships.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν «Eau Claire» μελέτησαν 88 φοιτητές, άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές έφεραν στο εργαστήριο και ένα φίλο αντίθετου φίλου και ερωτήθηκαν για το συγκεκριμένο είδος φιλίας.

Βαθμολογήθηκε το επίπεδο έλξης προς το φίλο σε κλίμακα από το 1 έως το 9. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες βαθμολόγησαν την έλξη προς την γυναίκα φίλη τους με 5, ενώ οι γυναίκες με 4. Άνδρες και γυναίκες ανέφεραν όμοια επίπεδα έλξης προς τους φίλους αντίθετου φύλου, ανεξάρτητα αν είχαν ερωτική σχέση ή όχι.

Όταν ερωτήθηκαν για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του φίλου αντίθετου φύλου: το 47% των γυναικών (18-23 ετών) χαρακτήρισαν την έλξη ως το κόστος της φιλίας με άνδρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 22%.

Η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην σχέση του ατόμου. Στη μελέτη, το 38% των γυναικών και το 25% των ανδρών (27-50 ετών) δήλωσαν ότι η ζήλια του/της συντρόφου ήταν το κόστος της διατήρησης της φιλίας με άτομο αντίθετου φύλου.

Επιπλέον, όση περισσότερη έλξη αισθάνονταν μεταξύ τους οι φίλοι αντίθετου φύλου, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι αισθάνονταν από την ερωτική τους ζωή.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλληλεπίδραση με άτομο του αντίθετου φύλου αυτομάτως κινητοποιεί στρατηγικές ζευγαρώματος που προϋπάρχουν εκατοντάδες χρόνια πριν.

«Οι στρατηγικές ζευγαρώματος ενδεχομένως να επηρεάζουν την εμπλοκή του ατόμου σε φιλίες με το αντίθετο φύλο, καθώς και την ακούσια ύπαρξη συναισθημάτων προς άτομα του αντίθετου φύλου ενώ συνειδητά η σχέση είναι πλατωνική», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

health.in.gr

 
Pin It

Περισσότερα άρθρα

13-02-2013
Εξοβελίζουν τη Πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς τι η έκπληξη;
Εξοβελίζουν τη Πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς τι η έκπληξη;

Άκουσα τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πάλης σήμερα το πρωί να διαμαρτύρεται αγανακτισμένος μέσα από τηλεοπτικό κανάλι, για τη προοπτική αφαίρεσης του αθλήματος που υπηρετεί, από το πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων.

09-03-2013
Εχθρός της χοληστερίνης η... αισιοδοξία
Εχθρός της χοληστερίνης η... αισιοδοξία

Όσοι βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χοληστερόλη τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

24-01-2014
«(Παν) μέτρον άριστον» – απλές νύξεις για την έννοια του μέτρου στη ζωή μας
«(Παν) μέτρον άριστον» – απλές νύξεις για την έννοια του μέτρου στη ζωή μας

Το παραπάνω γνωμικό είναι από τα πιο γνωστά. Ακούγεται μάλιστα πολύ συχνά στον καθημερινό μας λόγο. Το λένε ακόμη και άνθρωποι, που η αρχαιομάθειά τους είναι πολύ ισχνή ή, ακόμη, και μηδενική. To χρησιμοποιούν λάθος ακόμη και νεόκοποι "συγγραφείς" βιβλίων με θεματολογία  "Ελληνική" (με τίλους ονόματα Θεών) και όταν με τρόπο και ευγένεια τους υποδεικνύεις το λάθος, αρχίζουν τα ψηφιακά ουρλιαχτά και από,  ...αρχαιολάτρες καταλήγουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα του Χριστιανού...

18-07-2016
10 συλλογισμοί του Μάρκου Αυρήλιου που θα σας προβληματίσουν
10 συλλογισμοί του Μάρκου Αυρήλιου που θα σας προβληματίσουν

Τι είναι τα Εις εαυτόν; Ένα πνευματικό ημερολόγιο. Σε καιρό εκστρατείας, στην πρώτη γραμμή του πολέμου, μέσα σε ένα αντίσκηνο, ο συγγραφέας κατέγραφε τους συλλογισμούς του, κρατούσε σημειώσεις, έδινε στον εαυτό του συμβουλές, τον εμψύχωνε με τη δύναμη της φιλοσοφίας.