Ακολουθήστε μας στο facebook

Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλία

Pin It
Η έλξη μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου περιπλέκει τη φιλίαΤελικά ίσως άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι. Η έλξη είναι συχνή μεταξύ φίλων του αντίθετου φύλου και τα συναισθήματα αυτά ενδεχομένως να κάνουν την φιλία επιβαρυντική αντί για ωφέλιμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Social and Personal Relationships.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν «Eau Claire» μελέτησαν 88 φοιτητές, άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές έφεραν στο εργαστήριο και ένα φίλο αντίθετου φίλου και ερωτήθηκαν για το συγκεκριμένο είδος φιλίας.

Βαθμολογήθηκε το επίπεδο έλξης προς το φίλο σε κλίμακα από το 1 έως το 9. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες βαθμολόγησαν την έλξη προς την γυναίκα φίλη τους με 5, ενώ οι γυναίκες με 4. Άνδρες και γυναίκες ανέφεραν όμοια επίπεδα έλξης προς τους φίλους αντίθετου φύλου, ανεξάρτητα αν είχαν ερωτική σχέση ή όχι.

Όταν ερωτήθηκαν για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του φίλου αντίθετου φύλου: το 47% των γυναικών (18-23 ετών) χαρακτήρισαν την έλξη ως το κόστος της φιλίας με άνδρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 22%.

Η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου είχε αρνητικές επιπτώσεις και στην σχέση του ατόμου. Στη μελέτη, το 38% των γυναικών και το 25% των ανδρών (27-50 ετών) δήλωσαν ότι η ζήλια του/της συντρόφου ήταν το κόστος της διατήρησης της φιλίας με άτομο αντίθετου φύλου.

Επιπλέον, όση περισσότερη έλξη αισθάνονταν μεταξύ τους οι φίλοι αντίθετου φύλου, τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι αισθάνονταν από την ερωτική τους ζωή.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλληλεπίδραση με άτομο του αντίθετου φύλου αυτομάτως κινητοποιεί στρατηγικές ζευγαρώματος που προϋπάρχουν εκατοντάδες χρόνια πριν.

«Οι στρατηγικές ζευγαρώματος ενδεχομένως να επηρεάζουν την εμπλοκή του ατόμου σε φιλίες με το αντίθετο φύλο, καθώς και την ακούσια ύπαρξη συναισθημάτων προς άτομα του αντίθετου φύλου ενώ συνειδητά η σχέση είναι πλατωνική», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

health.in.gr

 
Pin It

Περισσότερα άρθρα

03-01-2014
Το ιερό πηδάλιο "Περί Μαλακίας"
Το ιερό πηδάλιο "Περί Μαλακίας"

Το Ιερό Πηδάλιο είναι ογκωδέστατο έργο και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή ιερών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συντάχθηκε σε δημώδη γλώσσα το 1793 από δυο λόγιους μοναχούς, τον Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον ιερομόναχο Αγάπιο. Για την ολοκλήρωση του «Πηδαλίου» χρειάστηκαν τρία χρόνια σκληρής εργασίας.

19-10-2012
Από Δευτέρα γυμναστήριο: Βρες αυτό που πραγματικά ψάχνεις!
Από Δευτέρα γυμναστήριο: Βρες αυτό που πραγματικά ψάχνεις!

Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν λάβει τέλος και αν επιμένεις να σκέφτεσαι τι καλά που ήταν ..κι αν κάθε λίγο και λιγάκι βαρυγκωμάς για αυτά που πέρασαν, δες το λίγο ρεαλιστικά.. Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι μεσολαβούν 9+ μήνες..πολύς ο καιρός δε συμφωνείς;

29-10-2013
Η θέση της γυναίκας στον χριστιανισμό
Η θέση της γυναίκας στον χριστιανισμό

Το σωστό κατά τον Παύλο για έναν άνδρα είναι να μην αγγίξει ποτέ του γυναίκα! Συμβιβάζεται όμως με την κατώτερη ηθικά λύση της μονογαμίας, για να αντιμετωπίσει την... πορνεία. Επίσης συμβουλεύει τις χήρες να μείνουν όπως αυτός, δηλαδή άγαμες. Για την αντιμετώπιση όμως της ερωτικής επιθυμίας, κάνει την παραχώρηση να επιτρέψει και σε αυτές το γάμο.

11-09-2012
Άλλο Ιστορία, άλλο σχολικά βιβλία ιστορίας
Άλλο Ιστορία, άλλο σχολικά βιβλία ιστορίας

Η επιστήμη της Ιστορίας δεν είναι συνώνυμη με τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Η πρώτη επιχειρεί διαδοχικές προσεγγίσεις της αλήθειας κάθε θέματος, με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτει, ενώ τα εκπαιδευτικά βοηθήματα σκοπό έχουν να δημιουργήσουν πρότυπα συμπεριφοράς για τους νέους και φρονηματισμού για τους μεγαλύτερους.