Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος μια κρίση

Pin It

Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος μια κρίσηΜεταξύ των αιτιών αυτού που ονομάζεται συνήθως η «ανησυχία» των πνευμάτων, μια από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η προοδευτική εκκένωση της ουσίας του κράτους. Το κράτος γίνεται καθαρά διαχειριστικό. Από αυτό και μόνον, αυτοματοποιείται σε θέση που μπορεί να ανατραπεί εξουσίες που δημιουργούνται έξω από αυτό και εναντίον του.

Το κράτος αρνείται την ίδια του την αρχή, η οποία είναι αρχή κύρους και κυριαρχίας. Για να ασχοληθεί μόνον με οικονομικά προβλήματα. Αλλά οι άνθρωποι σήμερα δεν ζουν μόνον για την αγοραστική τους δύναμη. Ζουν για τελείως άλλα πράγματα. Ενώ γενικά το βιοτικό επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, συνάμα όμως η ανησυχία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, ποτέ η αμφισβήτηση δεν ήταν τόσο δυνατή, ποτέ η ανησυχία δεν βασίλευε τόσο πολύ. Το κράτος έγινε αιχμάλωτο της «αρχής της ηδονής». Αντί να κατασίγαση τη διεκδίκηση, κάθε ικανοποίηση που δίνεται σε αυτούς που τη ζητούν, τη καθιστά ακόμη πιο οξεία. Είναι γιατί το ίδιο το κράτος ενέκλεισε τη διεκδίκηση αυτή στην οικονομική και κοινωνική μάντρα. Στον πνευματικό τομέα, το κράτος δεν λέει τίποτε πια, δεν προτείνει τίποτε, δεν βγάζει πια τίποτα. Δεν χαράζει το περίγραμμα κανενός προορισμού.

Λέω ότι οι άνθρωποι, όταν οι βασικές τους ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, αποβλέπουν προς έναν προορισμό, αποβλέπουν προς το κύρος που δικαιολογεί ένα σχέδιο. Γιατί μόνον ένα σχέδιο μπορεί να δώσει έννοια στη ζωή τους. Αλλά το κράτος δεν δίνει καμιά έννοια. Δεν δίνει λόγους υπάρξεως αλλά μόνον μέσα υπάρξεως (τίποτε δεν έχει πια αξία, αλλά όλα έχουν μια τιμή). Από τη στιγμή εκείνη, εφόσον ο ρόλος αυτός δεν παίζεται από το κράτος,, οι αιρέσεις, τα κόμματα, οι ομάδες πιέσεως, τείνουν να τον παίξουν, μέσα σε μια αταξία και σύγχυση. Εκκενωμένη από τη φυσική της σφαίρα, η πολιτική αναφύεται από παντού. Το να πει κανείς ότι η κοινωνία μας είναι σε κρίση είναι μια κοινοτυπία. Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος μια κρίσις. Είναι η ίδια η τραγωδία. Σ΄ αυτόν τίποτα δεν είναι ποτέ οριστικά ειπωμένο. Πάντοτε ο άνθρωπος μπορεί να βρει μέσα του την άκρη ενός νέου «λόγου», που αναλογεί σε ένα νέο τρόπο υπάρξεως στον κόσμο, σε μια νέα μορφή του ανθρωπισμού του. Ο άνθρωπος είναι σε κρίση από τη στιγμή που υπήρξε. Το πρωτότυπο της εποχή μας δεν είναι εκεί. Το πρωτότυπο –το θλιβερό πρωτότυπο- της εποχής μας βρίσκεται στο ότι, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος υποχωρεί μπροστά στις επιπτώσεις αυτών που θα ήταν η επιθυμία του και η θέλησίς του να λύση τη κρίση. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος πιστεύει ότι τα προβλήματα τον ξεπερνούν. Και τον ξεπερνούν πραγματικά, κατά το μέτρο που το πιστεύει, ενώ αυτά ενώ αυτά τα προβλήματα γεννήθηκαν από τον ίδιο, είναι στα μέτρα του και στα μέτρα των λύσεων που έχει μέσα του.

ο Ερνστ Γιούνκερ έλεγε: Δεν υπήρξε δημιουργία από την αρχή, αλλά είναι δυνατό για κάθε εποχή να "πάρει φωτιά" σύμφωνα με τα μέτρα της. Πιστεύω οτι θα μπορέσουμε ακόμη ν΄"ανάψουμε". 

Αλλαίν Ντε Μπενουά, "Οι Ιδέες στα Ορθά"
Pin It

Περισσότερα άρθρα

16-10-2014
Τα ελεύθερα πνεύματα
Τα ελεύθερα πνεύματα

Τα ελεύθερα πνεύματα, οι άνθρωποι που ζουν μόνο για τη γνώση, θα ανακαλύψουν σύντομα ότι έχουν πετύχει τον εξωτερικό σκοπό της ζωής τους, την οριστική τους τοποθέτηση απέναντι στην κοινωνία και στο κράτος και θα ικανοποιηθούν ευχαρίστως μ' ένα μικρό γραφείο ή με μια περιουσία, που μόλις τους εξασφαλίζει τα προς το ζειν γιατί θα οργανώσουν τη ζωή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε μια μεγάλη αλλαγή των εξωτερικών συνθηκών, ακόμη...

16-11-2016
Ο άδειος τενεκές κάνει θόρυβο
Ο άδειος τενεκές κάνει θόρυβο

Τους συναντάμε αρκετά συχνά και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους αποφύγουμε. Αν δεν μπορούμε, τους ανεχόμαστε, ξινίζουμε ενίοτε τα μούτρα μας ή συμφωνούμε συγκαταβατικά με κάθε πομπώδες σχόλιο που θα κάνουν για τους εαυτούς τους.

14-12-2012
Χριστουγεννιάτικο Κουίζ
Χριστουγεννιάτικο Κουίζ

Πόσα πράγματα γνωρίζετε για τα Χριστούγεννα; Ποια η καταγωγή τους; Τι ήταν ο λεγόμενος Άη Βασίλης και από που προέρχεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο και άλλα πολλά. Ιδού το κουίζ:

22-12-2012
Φέτος τα Χριστούγεννα φάτε γλυκά, χωρίς να πάρετε κιλά!
Φέτος τα Χριστούγεννα φάτε γλυκά, χωρίς να πάρετε κιλά!

Τα Χριστούγεννα, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες κυριαρχούν σε όλα τα γιορτινά τραπέζια και κάμπτουν τις αντιστάσεις μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να απολαύσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ενοχές και χωρίς να επιβαρύνετε τη σιλουέτα σας;