Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος μια κρίση

Pin It

Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος μια κρίσηΜεταξύ των αιτιών αυτού που ονομάζεται συνήθως η «ανησυχία» των πνευμάτων, μια από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η προοδευτική εκκένωση της ουσίας του κράτους. Το κράτος γίνεται καθαρά διαχειριστικό. Από αυτό και μόνον, αυτοματοποιείται σε θέση που μπορεί να ανατραπεί εξουσίες που δημιουργούνται έξω από αυτό και εναντίον του.

Το κράτος αρνείται την ίδια του την αρχή, η οποία είναι αρχή κύρους και κυριαρχίας. Για να ασχοληθεί μόνον με οικονομικά προβλήματα. Αλλά οι άνθρωποι σήμερα δεν ζουν μόνον για την αγοραστική τους δύναμη. Ζουν για τελείως άλλα πράγματα. Ενώ γενικά το βιοτικό επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, συνάμα όμως η ανησυχία δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη, ποτέ η αμφισβήτηση δεν ήταν τόσο δυνατή, ποτέ η ανησυχία δεν βασίλευε τόσο πολύ. Το κράτος έγινε αιχμάλωτο της «αρχής της ηδονής». Αντί να κατασίγαση τη διεκδίκηση, κάθε ικανοποίηση που δίνεται σε αυτούς που τη ζητούν, τη καθιστά ακόμη πιο οξεία. Είναι γιατί το ίδιο το κράτος ενέκλεισε τη διεκδίκηση αυτή στην οικονομική και κοινωνική μάντρα. Στον πνευματικό τομέα, το κράτος δεν λέει τίποτε πια, δεν προτείνει τίποτε, δεν βγάζει πια τίποτα. Δεν χαράζει το περίγραμμα κανενός προορισμού.

Λέω ότι οι άνθρωποι, όταν οι βασικές τους ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, αποβλέπουν προς έναν προορισμό, αποβλέπουν προς το κύρος που δικαιολογεί ένα σχέδιο. Γιατί μόνον ένα σχέδιο μπορεί να δώσει έννοια στη ζωή τους. Αλλά το κράτος δεν δίνει καμιά έννοια. Δεν δίνει λόγους υπάρξεως αλλά μόνον μέσα υπάρξεως (τίποτε δεν έχει πια αξία, αλλά όλα έχουν μια τιμή). Από τη στιγμή εκείνη, εφόσον ο ρόλος αυτός δεν παίζεται από το κράτος,, οι αιρέσεις, τα κόμματα, οι ομάδες πιέσεως, τείνουν να τον παίξουν, μέσα σε μια αταξία και σύγχυση. Εκκενωμένη από τη φυσική της σφαίρα, η πολιτική αναφύεται από παντού. Το να πει κανείς ότι η κοινωνία μας είναι σε κρίση είναι μια κοινοτυπία. Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος μια κρίσις. Είναι η ίδια η τραγωδία. Σ΄ αυτόν τίποτα δεν είναι ποτέ οριστικά ειπωμένο. Πάντοτε ο άνθρωπος μπορεί να βρει μέσα του την άκρη ενός νέου «λόγου», που αναλογεί σε ένα νέο τρόπο υπάρξεως στον κόσμο, σε μια νέα μορφή του ανθρωπισμού του. Ο άνθρωπος είναι σε κρίση από τη στιγμή που υπήρξε. Το πρωτότυπο της εποχή μας δεν είναι εκεί. Το πρωτότυπο –το θλιβερό πρωτότυπο- της εποχής μας βρίσκεται στο ότι, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος υποχωρεί μπροστά στις επιπτώσεις αυτών που θα ήταν η επιθυμία του και η θέλησίς του να λύση τη κρίση. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος πιστεύει ότι τα προβλήματα τον ξεπερνούν. Και τον ξεπερνούν πραγματικά, κατά το μέτρο που το πιστεύει, ενώ αυτά ενώ αυτά τα προβλήματα γεννήθηκαν από τον ίδιο, είναι στα μέτρα του και στα μέτρα των λύσεων που έχει μέσα του.

ο Ερνστ Γιούνκερ έλεγε: Δεν υπήρξε δημιουργία από την αρχή, αλλά είναι δυνατό για κάθε εποχή να "πάρει φωτιά" σύμφωνα με τα μέτρα της. Πιστεύω οτι θα μπορέσουμε ακόμη ν΄"ανάψουμε". 

Αλλαίν Ντε Μπενουά, "Οι Ιδέες στα Ορθά"
Pin It

Περισσότερα άρθρα

18-09-2012
Πανδημία η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Πανδημία η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η διεθνώς αναγνωρισμένη ιατρική επιθεώρηση LANCET ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις συνέπειες της υποκινητικότητας που μαστίζει το λεγόμενο αναπτυγμένο ή αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε ειδική έκδοση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο, έγιναν αναφορές σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από αυτό το θέμα.

21-10-2015
Σενέκας: "Κανείς δεν μπορεί να σου αποκαταστήσει τα χρόνια που χάνονται"
Σενέκας: "Κανείς δεν μπορεί να σου αποκαταστήσει τα χρόνια που χάνονται"

Αποκαλυπτικός ο Σενέκας αναφέρεται σε αυτό το καταληκτικό βιβλίο στην κατασπατάληση της ζωής μας, εμπλεκόμενοι σε ανούσιες καταστάσεις και διαστρεβλώνοντας της έννοια της ευτυχίας με αποτέλεσμα να παραμένουμε μετέωροι και αδύναμοι να νιώσουμε την πραγματική ευτυχία (ευδαιμονία).

15-11-2012
To γονίδιο που μας έκανε ανθρώπους
To γονίδιο που μας έκανε ανθρώπους

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, το miR-941, το οποίο όπως εκτιμούν είναι πολύ πιθανό να έπαιξε ρόλο καταλύτη στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το γονίδιο φαίνεται να συνέβαλλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

27-09-2012
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή

Με τον όρο διεκδίκηση τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που διεκδικήσατε; Και αν ναι, τι; «Διεκδίκησα ..» θέση, τίτλο, άνθρωπο, τα θέλω μου-επιθυμίες, χώρο, χρόνο, δικαίωμα, πράγματα, στιγμές. Κάποιες από τις απαντήσεις αυτές, ωστόσο, δεν θα σας τις δώσουν πιθανόν άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές