Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας

Pin It

Τα ελεύθερα πνεύματα και τα Καθετί συνηθισμένο υφαίνει γύρω μας ένα ολοένα και πιο στέρεο δίχτυ από ιστούς αράχνης. Tότε παρατηρούμε ότι οι κλωστές έχουν γίνει σχοινιά, και ότι εμείς οι ίδιοι καθόμαστε στη μέση σαν αράχνες, που έχουν πιαστεί εδώ από μόνες τους και πρέπει να τραφούν από το ίδιο τους το αίμα.

Γi' αυτό μισεί το ελεύθερο πνεύμα όλες τις συνήθειες και τους κανόνες, καθετί οριστικό, καθετί που έχει διάρκεια. γι' αυτό σχίζει επίπονα το δίχτυ γύρω του ξανά και ξανά, έστω κι αν η συνέπεια θά ναι να υποφέρει από αναρίθμητες μικρές και μεγάλες πληγές -γιατί πρέπει να βγάλει αυτά τα νήματα από τον εαυτό του, από το σώμα του, από την ψυχή του. Πρέπει να μάθει να αγαπάει εκεί όπου μισούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή, και αντίστροφα. Ναι, τίποτε δεν πρέπει να είναι αδύνατο για το ελεύθερο πνεύμα, ούτε και το να σπείρει δόντια δράκοντα στο ίδιο χωράφι, όπου προηγουμένως άδειαζε το κέρας της Αμαλθείας της καλοσύνης του. 
 
Φρίντριχ Νίτσε, "Ανθρώπινο Πολύ Ανθρώπινο", σελ 130
Pin It

Περισσότερα άρθρα

06-02-2013
Τα ρόδια κόβουν την όρεξη
Τα ρόδια κόβουν την όρεξη

Η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος από ρόδια μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει εκείνο του κορεσμού της, βοηθώντας μας έτσι να τρώμε λιγότερο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

12-01-2013
20 μαθήματα ζωής για τις κόρες σας
20 μαθήματα ζωής για τις κόρες σας

Η συγγραφέας Τζέιμι Μόρισον Κέρτις έγραφε το βιβλίο της «Prudent Advice: Lessons for My Baby Daughter (Σοφές συμβουλές: Μαθήματα για την κορούλα μου)», όταν απέκτησε την κόρη της, Σκάρλετ Τζέιν. Στόχος της ήταν να συγκεντρώσει 500 μαθήματα ζωής που μπορούν να μετατρέψουν ένα κορίτσι σε μια αληθινά καλή κι ευτυχισμένη γυναίκα.

13-07-2013
Περί Ευδαιμονίας
Περί Ευδαιμονίας

Κοινός παρανομαστής όλων των ελληνιστικών σχολών - συμπεριλαμβανομένης και της αριστοτελικής - είναι η αναγνώριση της επίγειας προσωπικής ευδαιμονίας ως υπέρτατου αγαθού ή τέλους (τέλος = ο σκοπός για τον όποιον κάθε τι άλλο αποτελεί μέσον).

12-01-2017
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες

Η πιο κοινή αιτία του θυμού είναι το θυμωμένο οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκνευρίζονται από τους γονείς τους. Μαθαίνουν πότε να εκνευρίζονται, πώς και πόσο. Αυτό λέγεται μίμηση προτύπων.