Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας

Pin It

Τα ελεύθερα πνεύματα και τα Καθετί συνηθισμένο υφαίνει γύρω μας ένα ολοένα και πιο στέρεο δίχτυ από ιστούς αράχνης. Tότε παρατηρούμε ότι οι κλωστές έχουν γίνει σχοινιά, και ότι εμείς οι ίδιοι καθόμαστε στη μέση σαν αράχνες, που έχουν πιαστεί εδώ από μόνες τους και πρέπει να τραφούν από το ίδιο τους το αίμα.

Γi' αυτό μισεί το ελεύθερο πνεύμα όλες τις συνήθειες και τους κανόνες, καθετί οριστικό, καθετί που έχει διάρκεια. γι' αυτό σχίζει επίπονα το δίχτυ γύρω του ξανά και ξανά, έστω κι αν η συνέπεια θά ναι να υποφέρει από αναρίθμητες μικρές και μεγάλες πληγές -γιατί πρέπει να βγάλει αυτά τα νήματα από τον εαυτό του, από το σώμα του, από την ψυχή του. Πρέπει να μάθει να αγαπάει εκεί όπου μισούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή, και αντίστροφα. Ναι, τίποτε δεν πρέπει να είναι αδύνατο για το ελεύθερο πνεύμα, ούτε και το να σπείρει δόντια δράκοντα στο ίδιο χωράφι, όπου προηγουμένως άδειαζε το κέρας της Αμαλθείας της καλοσύνης του. 
 
Φρίντριχ Νίτσε, "Ανθρώπινο Πολύ Ανθρώπινο", σελ 130
Pin It

Περισσότερα άρθρα

11-12-2012
Γιατί μας αδυνατίζει το ψύχος
Γιατί μας αδυνατίζει το ψύχος

Επί δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι ένα είδος σωματικού λίπους το οποίο καίει θερμίδες και έτσι δεν παχαίνει, υπήρχε μονάχα στο σώμα των μωρών για να τα προστατεύει από το ψύχος.

14-12-2012
Χριστουγεννιάτικο Κουίζ
Χριστουγεννιάτικο Κουίζ

Πόσα πράγματα γνωρίζετε για τα Χριστούγεννα; Ποια η καταγωγή τους; Τι ήταν ο λεγόμενος Άη Βασίλης και από που προέρχεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο και άλλα πολλά. Ιδού το κουίζ:

26-04-2016
Οι μύγες της αγοράς…
Οι μύγες της αγοράς…

Φεύγα, φίλε μου, στη μοναξιά σου. Σε βλέπω ζαλισμένο από το θόρυβο των μεγάλων ανδρών και δαγκωμένο από τα κεντρίσματα των μικρών.Με αξιοπρέπεια ξέρουν να σωπαίνουν μαζί σου το δάσος και τα βράχια. Μοιάσε πάλι στο δέντρο που αγαπάς, το πλατύφυλλο: σιωπηλό και προσεχτικά αφουγκραζόμενο κρέμεται πάνω από τη θάλασσα.

27-09-2012
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή

Με τον όρο διεκδίκηση τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που διεκδικήσατε; Και αν ναι, τι; «Διεκδίκησα ..» θέση, τίτλο, άνθρωπο, τα θέλω μου-επιθυμίες, χώρο, χρόνο, δικαίωμα, πράγματα, στιγμές. Κάποιες από τις απαντήσεις αυτές, ωστόσο, δεν θα σας τις δώσουν πιθανόν άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές