Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα ελεύθερα πνεύματα και τα "σχοινιά" της συνήθειας

Pin It

Τα ελεύθερα πνεύματα και τα Καθετί συνηθισμένο υφαίνει γύρω μας ένα ολοένα και πιο στέρεο δίχτυ από ιστούς αράχνης. Tότε παρατηρούμε ότι οι κλωστές έχουν γίνει σχοινιά, και ότι εμείς οι ίδιοι καθόμαστε στη μέση σαν αράχνες, που έχουν πιαστεί εδώ από μόνες τους και πρέπει να τραφούν από το ίδιο τους το αίμα.

Γi' αυτό μισεί το ελεύθερο πνεύμα όλες τις συνήθειες και τους κανόνες, καθετί οριστικό, καθετί που έχει διάρκεια. γι' αυτό σχίζει επίπονα το δίχτυ γύρω του ξανά και ξανά, έστω κι αν η συνέπεια θά ναι να υποφέρει από αναρίθμητες μικρές και μεγάλες πληγές -γιατί πρέπει να βγάλει αυτά τα νήματα από τον εαυτό του, από το σώμα του, από την ψυχή του. Πρέπει να μάθει να αγαπάει εκεί όπου μισούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή, και αντίστροφα. Ναι, τίποτε δεν πρέπει να είναι αδύνατο για το ελεύθερο πνεύμα, ούτε και το να σπείρει δόντια δράκοντα στο ίδιο χωράφι, όπου προηγουμένως άδειαζε το κέρας της Αμαλθείας της καλοσύνης του. 
 
Φρίντριχ Νίτσε, "Ανθρώπινο Πολύ Ανθρώπινο", σελ 130
Pin It

Περισσότερα άρθρα

23-03-2013
Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα φάρμακα που δίνετε στο παιδί σας;
Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα φάρμακα που δίνετε στο παιδί σας;

Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεχτικά τα συστατικά στο φυλλάδιο οδηγιών, για να αποφεύγεται η χορήγηση μεγάλης δόσης με δυσάρεστες συνέπειες. Η εποχή της γρίπης και των ιώσεων σιγά σιγά τελειώνει, αρχίζει όμως αυτή των αλλεργιών κι έτσι πολλοί γονείς θα χρειαστεί να συνεχίσουν να δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους.

19-03-2013
Οι κανόνες του καβγά μπροστά στα παιδιά
Οι κανόνες του καβγά μπροστά στα παιδιά

Η παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου A Family that fights, Sharon Chesler Berntsein παραθέτει δέκα απλούς κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψη όταν διαπληκτιζόμαστε μπροστά στα παιδιά. 

25-03-2013
Χριστιανισμός και 1821
Χριστιανισμός και 1821

ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ είχε αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από την αυτοκρατορική εξουσία ήδη πριν από την Άλωση της Πόλης, όταν αντιλήφθηκε ότι το κράτος θα ναυαγούσε ενώ η ίδια θα επιβίωνε. Το παπαδαριό ήδη κατάφερνε να συμβιώνει επί τέσσερις αιώνες πριν από την Άλωση με τους Οθωμανούς που είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς αυτοκρατορίας.

07-02-2013
Τσου ρε Λάκη!
Τσου ρε Λάκη!

Παλιά ήμουν φαν μπορώ να πω των επιθεωρήσεών του. Οι χαρακτήρες που έπλαθε κάποτε ήταν καθρέφτης της ελληνικής πραγματικότητας. Η μάνα με τη γούνα πάνω στο τελεφερίκ είναι από κείνα τα κείμενα που δεν ξεχνάς ποτέ.