Ακολουθήστε μας στο facebook

Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Pin It

Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;Η ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Ιστορίας έγκειται στην παρουσία της σε όλους, τους θεμελιώδεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό, τομείς ενδιαφέροντος. Όσο και αν σημαντικά ζητήματα της Ελληνικής ιστορίας έχουν υποστεί στρεβλώσεις ή έχουν αποσιωπηθεί, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και στη συνείδηση του ημιμαθή νεοέλληνα, η έννοια του πολιτισμού συνδέεται εν πολλοίς με το κλασικό παρελθόν αυτής εδώ της γης.

Για όποιον λοιπόν γνωρίζει, έστω και στοιχειωδώς, την αρχαία ελληνική ιστορία, είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ο μοναδικός αυτός πολιτισμός γεννήθηκε πρωτίστως από την ανάγκη για επιβίωση και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από εξωστρέφεια. Παράλληλα, στην εξέλιξή του ευδιάκριτα καθίστανται τα στοιχεία της ορθολογικής στοχοθέτησης, του διαρκούς αγώνα.

Μάλιστα η έννοια του αγώνα ήταν βαθιά ριζωμένη στην συνείδηση των Ελλήνων, γιατί γνώριζαν καλά ότι μόνο μέσω αυτού μπορούσαν να κερδίσουν τη ζωή τους. Ο Έλληνας άνθρωπος ήταν κυρίως αγωνιστής. Η πάλη του ήταν διαρκής και πολυεπίπεδη... γνώριζε ότι το μέλλον ορίζεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον άνθρωπο και τίποτα δεν γίνεται να αποκτηθεί άκοπα.... έτσι δεν δίστασε να τα βάλει με τα στοιχεία της φύσης αλλά και με τους θεούς. Είναι αυτός που έκανε τον αγώνα στοιχείο λατρείας, τιμώντας την Φύση και αποθεώνοντας τους νικητές. Η ύπαρξη του Έλληνα είναι ταυτόσημη με την πολυσχιδή προσωπικότητα του Οδυσσέα...:πολυμήχανος, ακούραστος, αγωνιστής, οραματιστής...

Στον αντίποδα της ελληνικής αντίληψης για την ζωή και τον κόσμο, βρισκόταν πάντα η ανατολίτικη μαλθακότητα που οφειλόταν στον υλικό πλούτο και στην υποταγή σε κάποια ανώτερη δύναμη, επίγεια ή θεϊκή, η οποία απλώς υποσχόταν γενναιοδωρία και έλεος ως αντάλλαγμα της τυφλής πίστης σε αυτήν. Όπως για παράδειγμα το περσικό μοντέλο ή αργότερα η χριστιανική κοσμοαντίληψη.

Στην σύγχρονη Ελλάδα, της ημιμάθειας και της κρίσης η σκιά του εθνικισμού απλώθηκε ως φτηνό αντίδοτο στα συνεχώς αναδυόμενα κοινωνικοπολιτικά προβλήματά της. Το βασικό ιδεολόγημα των φορέων του είναι, ότι το να είσαι 'Έλληνας αποτελεί τεκμήριο υπεροχής αφού η ιθαγένειά σου σε κάνει αυτόματα δικαιούχο κάθε λογής «τιμημένης ελληνικής κληρονομιάς». Γι' αυτό, η εκ γενετής ανωτερότητα και μοναδικότητα της ελληνικής φυλής πρέπει να παραμείνει ανόθευτη και να περιφρουρηθεί από τυχόν προσμείξεις που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την αποδόμησή της.

Όμως, η εξ' ορισμού ανωτερότητα των Ελλήνων και η καπήλευση της Ελληνικής κληρονομιάς για την στήριξη τέτοιων θέσεων δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Τέτοιες «φυλετικές ανωτερότητες» κυκλοφορούσαν ήδη από την εποχή των μεγάλων ευρωπαϊκών αποικιών και των στυγνών μοναρχιών αλλά αποτέλεσαν και την πρόφαση του ΒΠΠ. Άλλωστε οι συνέπειες της... φυλετικής ανωτερότητας της Χιτλερικής Γερμανίας στον λαό μας ακόμα δεν έχουν σβήσει ! Και δυστυχώς αντίστοιχες «ανωτερότητες» βαυκαλίζονται τουλάχιστον πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια σε σημείο σύγχυσης για το πια φυλή τελικά είναι «καθαρή» και πραγματικά ανώτερη. Έκπληξη και μειδίαμα προκαλούν και οι κατά καιρούς συνεργασίες και επαφές αυτών των ομάδων... Πώς αλήθεια δεν πιάνονται στα χέρια υπερασπιζόμενες η κάθε μια την ανωτερότητά της ή μήπως τελικά πίσω από αυτό κρύβονται άλλες σκοπιμότητες;

Ομολογουμένως η ιδέα της D.N.Aικής υπεροχής κάποιας φυλής θα λειτουργούσε λυτρωτικά στους σχετικούς προβληματισμούς, αφού έτσι θα υπήρχε ο αδιαμφισβήτητος πρώτος. Όμως πόσο μακριά βρίσκεται η αλήθεια από κάτι τέτοιο!

Και φέροντας ως παράδειγμα τα καθ' ημάς... πόσο Έλληνας είναι ο καθένας από εμάς, δηλαδή πόση συγγένεια έχει με τους πρωτεργάτες του πνεύματος που λίγο έως πολύ αβίαστα στις μέρες μας επικαλούμαστε για να αποδείξουμε την λαμπρή καταγωγή μας; Αν σκεφτεί κανείς ότι οι μεικτοί γάμοι δεν απαγορεύονταν εκείνα τα χρόνια και ότι η φυλή «μας» υπήρξε υπήκοος 3 αυτοκρατοριών επί 2000 χρόνια περίπου, η όποια υπόνοια για dnaική καθαρότητα ακούγεται μάλλον σουρεαλιστική. Άλλωστε είναι γνωστό το πρόβλημα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.... Αφ' ενός η πληθυσμιακή ανομοιογένεια (Έλληνες, Εβραίοι, Αρβανίτες, Σλάβοι, Τούρκοι, Δυτικοί κλπ) και αφ' εταίρου η ομιλούμενη ελληνική γλώσσα με τα πλείστα όσα δάνεια από την τουρκική, γαλλική, αγγλική, σλάβικη, γέννησε την ανάγκη του «καθαρισμού» της... Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία κατά τύχη πρόλαβε να εξελληνιστεί αφού οι ελληνικοί πληθυσμοί ήταν ίσως και λιγότεροι από τους βουλγάρικους (άλλωστε οι διαφορές δεν ήταν ορατές επί τουρκοκρατίας όταν όλοι αυτοί ανήκαν απλώς στο μιλέτ των χριστιανών).

Αλλά από την άλλη, ακόμα και αν έχουμε μείνει ανόθευτοι ως φυλή και αποδειχτεί ότι όλοι είμαστε πρωτοξάδελφα των αρχαίων αυτό δεν μας καθιστά αυτόματα φορείς της πνευματικής τους κληρονομιάς ούτε συνεχιστές του έργου τους. Η γνώση άλλωστε δεν εμφυτεύεται στο D.N.A ,(κάτι που θα ήταν ομολογουμένως ευκταίο και πραγματικά καταπληκτικά βολικό) ενώ η δημιουργικότητα μπορεί να είναι μόνο δυναμική και τεκμαίρεται από χειροπιαστά έργα και όχι δρέποντας τις δάφνες κάποιων άλλων (ακόμα και συγγενών)!!!

Συνεπώς τίποτα δεν μας κάνει Έλληνες πραγματικούς, ούτε η γλώσσα, ούτε η υπηκοότητα, ούτε τα ήθη και τα έθιμα... Έλληνες γινόμαστε μόνο με την άοκνη προσπάθεια αφ' ενός της διερεύνησης της ιστορικής αλήθειας και της αφομοίωσης του πνευματικού έργου των προγόνων με τους οποίους, τουλάχιστον, έστω και στο παρά πέντε καταφέραμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά Έλληνες γινόμαστε κάθε φορά που αφήνουμε το πνεύμα μας και την φαντασία μας ανοιχτά, κυνηγώντας την υλοποίηση οραμάτων που θα έχουν ως στόχο τον ουσιαστικό θρίαμβο του ανθρώπου...

Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι σπουδαίος όχι γιατί τον έκαναν Έλληνες αλλά γιατί είναι ο μόνος πολιτισμός που σεβάστηκε τον Άνθρωπο, απεγκλωβίζοντάς τον από κάθε σχέση υποταγής , δείχνοντάς του έτσι μόνο ανοιχτούς ατέρμονες ορίζοντες δημιουργικού βίου.

Γιατί ο Ελληνικός Πολιτισμός έγινε για τον άνθρωπο και προϋποθέτει τον σεβασμό στον άνθρωπο , διότι χωρίς αυτή την προϋπόθεση, δεν μπορεί να υπάρχει...

Για το theasis.gr, Ιωάννα Αντωνοπούλου

Pin It

Περισσότερα άρθρα

12-03-2013
Τα «like» στο facebook αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα σου
Τα «like» στο facebook αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα σου

Oι πολιτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η χρήση ναρκωτικών, ακόμα και ο βαθμός νοημοσύνης ή εσωστρέφειας/ εξωστρέφειας ενός ανθρώπου, είναι δυνατό να συναχθούν από τα πράγματα και τους ανθρώπους που επιλέγει κανείς στο facebook, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

19-01-2017
Οι διαγραφές “φίλων”, η κοινωνία των "like"
Οι διαγραφές “φίλων”, η κοινωνία των "like"

Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον τελευταία είναι η τάση που έχουν μερικοί στο facebook να διατυμπανίζουν ότι διαγράφουν ιντερνετικούς φίλους με στόμφο και οργή.

07-02-2017
Μητρότητα: Τα ίχνη της στο σώμα
Μητρότητα: Τα ίχνη της στο σώμα

Αληθεύει ότι ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για την υγεία του στήθους, καθώς και ότι η δημιουργία οικογένειας συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής; Θα μικρύνει και θα χαλαρώσει το στήθος; Θα παρουσιαστεί ακράτεια;

17-07-2014
Αποβάλετε από τη ζωή σας όσους τη δηλητηριάζουν
Αποβάλετε από τη ζωή σας όσους τη δηλητηριάζουν

Η ποιότητα της ζωής εξαρτάται από το είδος των σχέσεων που καλλιεργούμε ή αλλιώς από τις δυναμικές των κοινωνικών μας δικτύων.