Ακολουθήστε μας στο facebook

«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ...

Pin It

«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ... Εξάρτηση στο… χέρι τους έχει γίνει πλέον το ποτήρι με το αλκοόλ για τους περισσότερους νέους, παρά το ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται.

Τα αυξανόμενα κρούσματα του πρόωρου ηλικιακά εθισμού στο αλκοόλ λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, αποτελώντας πραγματικά μια μάστιγα για τους νέους της χώρας μας και προκαλώντας συγχρόνως την ανησυχία ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε πρόσφατη έρευνα γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων οι έφηβοι ερωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αλκοόλ μέσα σε μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ με 5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά. Σύμφωνα όμως και με την έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12 με 13 τους χρόνια, ενώ στα 14 έως 15 επιλέγουν τα πιο «σκληρά» ποτά, όπως το τζιν, τη βότκα, την τεκίλα και το ουίσκι. Σημαντικό ρόλο όμως σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομήλικούς τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους και σε ίντερνετ-καφέ. Όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή στατιστική μελέτη, το 10% των 11χρονων και το 21% των 15 χρονών ομολογούν πως έχουν μεθύσει μία φορά στη ζωή τους. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει η ίδια μελέτη σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους και νέους, είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία (65,4%) των εφήβων καταναλώνει αλκοολούχα σε χώρους, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Μια άλλη έρευνα μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα «σκληρά» οινοπνευματώδη, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.

 

Το αλκοόλ «θερίζει» την Ευρώπη

Στην Ευρώπη τώρα, στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% για τα αγόρια. Στη Γαλλία για παράδειγμα παρατηρείται ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα μέθης των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, που συνδέεται με καυγάδες και βιαιότητες, κοπάνες, κλοπές και χρήση ναρκωτικών. Στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα αγόρια εξακολουθούν να πίνουν πολύ συχνότερα και περισσότερο από ό,τι τα κορίτσια. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι το γυναικείο φύλο, είτε μιλάμε για κορίτσια, είτε για γυναίκες, είναι πιο ευάλωτο στο αλκοόλ από ό,τι το ανδρικό, καθώς για τις ίδιες ποσότητες βιώνουν περισσότερα προβλήματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Η κατανάλωση ποτού οδηγεί το αγόρι ή το κορίτσι σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να το κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τη βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων. Επίσης, μπορεί να το κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και τη συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών», τονίζει ο κ. Χρήστος Βίλδος, σύμβουλος εξαρτήσεων. Οι παιδοψυχολόγοι προσθέτουν ακόμα ότι το αλκοόλ θα υποσκάψει σταδιακά την απόδοση του παιδιού στο σχολείο και θα το αποκόψει από τις θετικές συντροφιές με συγκεκριμένα οράματα και στόχους, ώστε να είναι διαρκώς με τη χαλαρή παρέα, που διασκεδάζει πίνοντας.

Σε «επαγρύπνηση» η πολιτεία

«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ... Κύκλοι του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι υπάρχουν προσδιορισμένες δράσεις, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση και τη διασφάλιση των νέων γύρω από τον πρόωρο ηλικιακά εθισμό στο αλκοόλ, καθώς και στη στήριξη αυτών μέσω νομοθετικών πλαισίων. Παρόλα αυτά «τρέχουν» ήδη τα προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, τα οποία προσεγγίζουν μαθητές, εφήβους και γονείς στα σχολεία. Ταυτόχρονα, ένας από τους στόχους του υπουργείου Υγείας είναι πέρα από τη διαφημιστική καμπάνια να «καλλιεργηθεί» και η συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου γενικοί ιατροί ή ειδικοί επιστήμονες θα επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώνονται οι μαθητές, όπως συνέβη άλλωστε και για το κάπνισμα. Όπως και να έχει πάντως, δεν μπορεί εν έτει 2011 η Ελλάδα να μην έχει λάβει επαρκή μέτρα διαφύλαξης και προστασίας των νέων από το αλκοόλ και να μην έχει αυστηροποιήσει συγχρόνως τις ποινές έναντι όλων των ασυνείδητων που προμηθεύουν με αλκοόλ τους ανήλικους με σκοπό το κέρδος.

Pin It

Περισσότερα άρθρα

13-09-2012
«Το Σώμα σου έχει περισσότερη σοφία ακόμα κι απ΄ την καλύτερη λογική σου.
«Το Σώμα σου έχει περισσότερη σοφία ακόμα κι απ΄ την καλύτερη λογική σου.

«Πίσω απ΄ το εγώ, το νου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, αδελφέ μου, βρίσκεται ένας ισχυρός εντολέας, ένας άγνωστος σοφός, που ονομάζεται Εαυτός. Ζει μέσα στο Σώμα σου, είναι το ίδιο το Σώμα σου...».

09-09-2012
Οι παχύσαρκοι Έλληνες και η άγνοια κινδύνου
Οι παχύσαρκοι Έλληνες και η άγνοια κινδύνου

Άγνοια φαίνεται ότι έχουν οι Έλληνες σχετικά με την κακή διατροφή και τα περιττά κιλά. Η Υγεία όλων μας καταστρέφεται, γινόμαστε παχύσαρκοι, η καρδιά μας αγκομαχά, αλλά εμείς εκεί. Ακάθεκτοι.

08-01-2013
Η στιγμή της αναγέννησης
Η στιγμή της αναγέννησης

Στην ψυχή του κάθε ανθρώπου φωλιάζουν χιλιάδες εικόνες, ως γνωστόν βιώματα τα οποία επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας. Αυτά τα βιώματα λειτουργούν είτε ως κινητήριος δύναμη είτε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη μας.

17-02-2013
«Ακούστε» την καρδιά σας (και τα συμπτώματά της). Μην τα αγνοήσετε
«Ακούστε» την καρδιά σας (και τα συμπτώματά της). Μην τα αγνοήσετε

Η καρδιακή νόσος είναι η Νο1 αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών, αναλογώντας στο 40% του συνόλου των θανάτων. Αλλά γιατί η καρδιακή νόσος είναι τόσο θανατηφόρος; Ένας λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν άμεσα βοήθεια μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.