Ακολουθήστε μας στο facebook

Μη λιώνεις στο γυμναστήριο!

Pin It

Μη λιώνεις στο γυμναστήριο! Αρχικά θα ήταν καλό να ορίσουμε τον όρο «υπεργυμναστική» και τι εννοούμε με αυτό... Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε καθώς τα όρια καθορίζονται από τον στόχο του αθλούμενου και τον προπονητή. Με την απόφαση να γυμναστούμε θα πρέπει να πάρουμε και την απόφαση να βρούμε και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές ενός αξιόπιστου επαγγελματία Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι, για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και τη βελτίωσή της χρειαζόμαστε 30'-45' αερόβιας άσκησης (περπάτημα, διάδρομος, ποδήλατο, κλπ) για 5 με 7 μέρες την εβδομάδα και 2 τουλάχιστον προπονήσεις δύναμης την εβδομάδα (βάρη, pilates, κλπ), ώστε να προστατεύουμε τις αρθρώσεις μας και να τονώσουμε το μυϊκό μας σύστημα. Φυσικά, για κάποιον που έχει περισσότερες απαιτήσεις, οι προπονήσεις μπορούν να αυξηθούν ανάλογα με τις κατευθύνσεις του προπονητή που τον παρακολουθεί. Αντίστοιχα, για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ οι αρχικές προπονήσεις θα είναι μειωμένες και προσαρμοσμένες πάνω του.

Η υπεργυμναστική είναι ένα θέμα που πηγάζει από την ημιμάθεια για τη λειτουργία της γυμναστικής στο σώμα μας και την κακή ψυχολογία σχετικά με την κατανάλωση τροφής. Συνήθως λειτουργεί είτε ως τιμωρία, είτε ως ''λύση'' για κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο.

Η αλήθεια βέβαια είναι οτι το σώμα δεν σκέφτεται όπως το μυαλό μας. Το μόνο και μοναδικό που ήταν, είναι και θα είναι καταγεγραμμένο σε κάθε κύτταρο του DNA μας είναι η ''επιβίωση''. Κατά την περίοδο που τον οργανισμό μας τον υποσιτίζουμε ή τον υπεργυμνάζουμε, αυτός αυξάνει τις άμυνές του προστατεύοντας τις αποθήκες ένεργειάς του, που δεν είναι άλλες από τα λιποκύτταρα. Τον αναγκάζουμε λοιπόν να καταστρέψει μυϊκό ιστό για να τραφεί και να κάνει μια νέα σειρά καύσεων ώστε να προστατέψει το λίπος του.

Όπως σε όλες τις σχέσεις πρέπει να αναπτύξουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη, έτσι χρειάζεται να γίνει και με το σώμα μας. Αν δεν το σεβόμαστε και το υπεργυμνάζουμε, τότε κάποια στιγμή θα αντιδράσει προκαλώντας τραυματισμούς ή ακόμα και κρίσεις πανικού, αυξάνοντας τις ορμόνες του stress. Από την άλλη, αν δεν χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης προς το σώμα μας, δηλαδή να το προσέχουμε και να το θρέφουμε όπως θα ήθελε, τότε δεν πρόκειται να μας ''ανοίξει'' τις αποθήκες του.

Μη λιώνεις στο γυμναστήριο!

Τα συχνά γεύματα προσδίδουν στο σώμα την αίσθηση εμπιστοσύνης οτι δεν θα πεινάσει. Και αφού δεν θα πεινάσει δεν έχει λόγο να κρατάει τόσο μεγάλες αποθήκες ενέργειας-λίπους. Ο συνδυασμός της αερόβιας άσκησης και της σωστής θρέψης εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να κάνουμε τη διαφορά στο σώμα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως οτι το σώμα, κινούμενο με γνώμονα την επιβίωση, όταν εκτελεί τα ίδια πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ενσωματώνει σε ένα γενικότερο πλαίσιο καλής διατροφής και ενεργητικής ζωής με συνέπεια να κάνει οικονομία ενέργειας και να μην προβαίνει σε νέες μεταβολές και προσαρμογές.

Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε την προπόνησή μας ή να κάνουμε πιο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Η λύση είναι να «σοκάρουμε» το σώμα μας παίζοντας: αλλάζοντας την ώρα που κάνουμε την προπόνησή μας, την έντασή της, το μέρος, τις ασκήσεις,τον αριθμό των επαναλήψεων, κλπ. Εκεί χρειάζεστε τις οδηγίες ενός σωστού και υπεύθυνου γυμναστή.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την άσκηση. Η άσκηση δεν αποτελεί ένα ακόμα αδυνατιστικό μέσο αλλά ένα μέσο πρόληψης και διατήρησης της υγείας. Γιατί όχι, είναι κι ένα μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης. Εάν γυμναζόμαστε καταναγκαστικά, με πείνα, δίψα, και υπερκόπωση, τότε θα αποτελέσει μια δυσάρεστη δραστηριότητα που θα την καταγράψει το νευρικό μας σύστημα και θα αντιδράει κάθε φορά, όλο και πιο έντονα στην εκτέλεσή της. Η αντίδραση εμφανίζεται με ποικίλους τρόπους ανάλογα τον οργανισμό. Είτε με κακή ψυχολογία και αρνητικά συναισθήματα, είτε με βιοχημικές ελλείψεις, είτε με μυοσκελετικές κακώσεις.

Ποτέ μην κάνετε άσκηση με άδειο στομάχι. Το αυτοκίνητο για να κινηθεί θέλει βενζίνη! Όσο πιο πολλά χιλιόμετρα θα κάνει, τόσο περισσότερη βενζίνη θα χρειαστεί. Επίσης δουλεύει καλύτερα με σούπερ αμόλυβδη. Όμως, όσο επιπόλαια το χρησιμοποιούμε τόσο πιο συχνά θα χρειάζεται και σέρβις.

Επομένως όταν γυμνάζεστε μην ξεχνάτε την τροφή σας. Δώστε προτεραιότητα στη φυσική τροφή και μη σπεύδετε να αγοράσετε αθλητικά συμπληρώματα χωρίς να είστε σίγουροι πως τα χρειάζεστε. Όσο πιο ποιοτική είναι η διατροφή σας, τόσο πιο καλά θα δουλεύει ο οργανισμός σας. Ακούστε το σώμα σας και μην το παρακάνετε, γιατί η επισκευή δεν είναι πάντα εφικτή.

Βασικότερο απ όλα όμως είναι να αγαπήσετε την εικόνα σας, να ενισχύσετε τον αμοιβαίο σεβασμό σας με το σώμα σας και να συνειδητοποιήσετε πως η υπεργυμναστική είναι θέμα προς συζήτηση με κάποιον ειδικό.

Πηγή: diatrofi.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

10-09-2012
O έρως ανεβάζει και τις αθλητικές επιδόσεις, αποφαίνονται Αμερικανοί ερευνητές
O έρως ανεβάζει και τις αθλητικές επιδόσεις, αποφαίνονται Αμερικανοί ερευνητές

Είτε επαγγελματίας αθλητής είναι κάποιος, είτε απλώς γυμνάζεται ερασιτεχνικά αλλά εντατικά, οι επιδόσεις του τείνουν να βελτιώνονται, όταν είναι ερωτευμένος με ένα σύντροφο ή έχει μια μακρόχρονη σχέση αγάπης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

07-12-2012
Η γραμμική και η κυκλική αντίληψη της ιστορίας
Η γραμμική και η κυκλική αντίληψη της ιστορίας

"Αναφέρω με δύο λόγια τις μεγάλες έννοιες-αντιλήψεις της ιστορίας οι οποίες δεν σταμάτησαν να παραλληλίζονται ή να αντιτίθενται. Η γραμμική και η κυκλική ιστορία.

22-10-2012
To status «καθορίζει» το χαμόγελο
To status «καθορίζει» το χαμόγελο

Αν χαμογελάσετε στον προϊστάμενο σας και εκείνος σας ανταποδώσει το χαμόγελο θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για εσάς. Αυτό υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν μια μελέτη σχετικά με το πότε και σε ποιους χαμογελάμε.

28-09-2015
Σενέκας: "Τα ιδανικά ενός μεγάλου ανθρώπου"
Σενέκας: "Τα ιδανικά ενός μεγάλου ανθρώπου"

«Θα υπομένω προσωπικά όλους τους μόχθους όλο μεγάλοι κι αν είναι αυτοί, χαλυβδώνοντας το σώμα μου με τη δύναμη του πνεύματος. Θα περιφρονώ τα υλικά αγαθά, είτε τα έχω είτε όχι, και δε θα μου στοιχίσει αν τα έχει κάποιος άλλος, ούτε και θα πάρουν τα μυαλά μου αέρα αν τα αγαθά αυτά αστράφτουν γύρω μου.