Ακολουθήστε μας στο facebook

Μικρά (καθημερινά) «μυστικά» για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Pin It
Μικρά (καθημερινά) «μυστικά» για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία Το γέλιο, η σοκολάτα, η ποδηλασία, η χαρά, ο περιορισμός του θυμού και της εργασίας, είναι μερικά από τα «μυστικά» για να αποφύγετε το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 23,6 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη ζωή τους από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, έως το 2030.

Μελέτη που Πανεπιστημίου της Πίζα που παρουσίασε ο Δρ Γ.Μπονανίνι σε δείγμα 228 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, έδειξε ότι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το συναίσθημα του θυμού, μετέπειτα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν νέο έμφραγμα. Μάλιστα μετά από 10 χρόνια διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλότερη θνησιμότητα, συγκριτικά με εκείνους που κατάφερναν να διαχειριστούν καλύτερα τον θυμό και είχαν αλλάξει γενικά τρόπο συμπεριφοράς, μετά το αρχικό καρδιακό επεισόδιο.

Ο υπολογισμός του θυμού είχε γίνει μέσω των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες σε εδικά ερωτηματολόγια με στόχο την καταγραφή καταστάσεων όπως ο αυτό-έλεγχος, η οργή, ο θυμός, η ευερεθιστότητα και η εξωστρέφεια.

Σε άλλη έρευνα που παραγματοποιήθηκε στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ο Δρ Μ.Μίλερ, δε διάστημα δέκα ετών διαπίστωσε ότι όσοι εκ των 300 ανδρών που έλαβαν μέρος, θεωρούσαν 40% πιο αστείο ένα γεγονός (π.χ. το γεγονός ότι κάποιος φορούσε το ίδιο πουκάμισο μ’ αυτούς σε ένα δείπνο και γέλαγαν μ’ αυτό), ζούσαν περισσότερο.

Στην ίδια μελέτη, υπολογίστηκε και η διάμετρος των αγγείων, όταν οι συμμετέχοντες είχαν κληθεί να παρακολουθήσουν ένα βίντεο που θεωρείτο αστείο και ένα που προκαλούσε άγχος. Οι διαφορές ως προς την διάμετρο των αγγείων ξεπερνούσαν το 30% με 40%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ενδοθήλιο, η εσωτερική επιφάνεια των αγγείων, είναι το πρώτο που επηρεάζεται κατά την σκλήρυνση του αγγείου και αποτελεί την απαρχή της καρδιαγγειακής νόσου.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μιλερ «το γέλιο έχει ευεργετική δράση για την καρδιά. Βέβαια, η καλή διάθεση και το γέλιο, δεν αρκούν.»

Μελέτη Δανών επιστημόνων που επίσης παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και αφορούσε άτομα που μετακινούνταν με ποδήλατο στην Κοπενγχάγη, έδειξε ότι οι άνδρες που κάνουν «έντονη και γρήγορη» ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής και όσοι μέτριας έντασης 2,9 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που κάνουν απλώς βόλτα με το ποδήλατο τους. Το αντίστοιχο όφελος για τις γυναίκες ήταν είναι 3,9 και 2,2 έτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Κ. Σνορ τόνισε ότι «η ποδηλασία φάνηκε να είναι πραγματικά ευεργετική για την καρδιά και τα αγγεία, εφόσον γίνεται σε υψηλή ένταση» και συμπλήρωσε ότι «μία γενική συμβουλή για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσε να είναι η καθημερινή έντονη φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά με ποδήλατο.»

Ωστόσο, εκτός απ’ το ποδήλατο υπάρχουν και άλλοι τρόπο ενίσχυσης της καρδιαγγειακής υγείας, όπως η σοκολάτα.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη (μετα-ανάλυση των επτά σημαντικότερων ερευνών που έχουν εκπονηθεί σε δείγμα 100.000 ασθενών συνολικά)για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό σύστημα, ο Δρ Ο.Φρακο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επιβεβαίωσε τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της στα αγγεία. Μάλιστα αναδείχθηκε και η ιδιότητα της σοκολάτας να μειώνει την αρτηριακή πίεσης του αίματος και να βελτιώνει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Η συχνή κατανάλωση σοκολάτας σε λογικές ποσότητες μειώνει κατά 37% τη συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου και κατά 29% των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στην μελέτη, δεν έγινε διαχωρισμός μεταξύ «μαύρης» και σοκολάτας γάλακτος, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι γενικώς πρόκειται για τροφή με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο (50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια).
Εξάλλου, οι βιομηχανίες τροφίμων θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε σάκχαρα και λιπαρά, ώστε μελλοντικά να αποφέρει μόνο οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τέλος, Φιλανδοί ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εργασιακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το εργασιακό στρες, οι αρνητικές σκέψεις, οι μεγαλεπήβολοι επαγγελματικοί στόχοι και η αδυναμία επίτευξή τους, συνδέονται με την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όσο αυξάνονται οι εργατοώρες.

health.in.gr, ΑΠΕ

Pin It

Περισσότερα άρθρα

13-09-2012
To γρήγορο φαγητό «μπορεί να προκαλέσει άνοια»
To γρήγορο φαγητό «μπορεί να προκαλέσει άνοια»

Λαχταριστό στο μάτι, βλαβερό για σώμα και εγκέφαλο είναι το πλαστικό φαγητό σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Μπράουν αποκαλύπτει ότι πέρα από το «ξεχείλωμα» της σιλουέτας, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού οδηγεί στην «δηλητηρίαση» του εγκεφάλου, επιταχύνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

26-06-2013
"Γνωσιακή θεραπεία", ή Στωική Λογική στα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου;
"Γνωσιακή θεραπεία", ή Στωική Λογική  στα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου;

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι συγγραφείς και επιστήμονες ψυχολόγοι - κοινωνιολόγοι χρησιμοποιούν στα βιβλία τους (επιστημονικά και μη) πρακτικές που θυμίζουν κείμενα της Ελληνικής γραμματείας. Κάποιοι εξ αυτών επικαλούνται τον Ελληνικό φιλοσοφικό λόγο ως βάση και γεννήτορα της μοντέρνας επιστημονικής θεραπευτικής διαδικασίας.

09-12-2012
Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο
Τα έξι συχνότερα λάθη που κάνουν οι άνδρες μέσα στον γάμο

Οι άνδρες μπορεί να μην είναι γκρινιάρηδες αλλά κάνουν άλλα λάθη που θέτουν αρκετές φορές σε κίνδυνο τον γάμο τους. Μάλιστα, ένας μέσος άνδρας μπορεί να πέφτει σε «κακοτοπιές» χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

15-10-2013
Βάφτιση. Το μέγιστο αίσχος των Ρωμιών
Βάφτιση. Το μέγιστο αίσχος των Ρωμιών

Μιλούν για τετρακόσια χρόνια δουλείας. Είναι στοιχειώδες εθνικό χρέος η πρόταση αυτή να εκλείψει από τα ελληνικά. Η δουλεία αρχίζει με το βάπτισμα. Ο Χριστιανισμός δεν είναι καν κάποια εκδίκηση της Ασίας για απάντηση στην κατάκτησή της από το πνεύμα της Ελλάδος. Γιατί δεν της ήρθε της Ελλάδος από την Ανατολή αυτή η θρησκεία, μα από την Δύση.