Ακολουθήστε μας στο facebook

Αφροδισιακές τροφές: Τελικά ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι;

Pin It

Αφροδισιακές τροφές: Τελικά ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι;Ένα παλιό αλλά διαχρονικό ρητό υποστηρίζει ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι». Σίγουρα όποιος το εμπνεύστηκε θα είχε τους λόγους του, ή μάλλον τις... γεύσεις του.

Από την αρχαιότητα ακόμη θεωρείτο ότι τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα σταφύλια ή τα θαλασσινά μπορούσαν να καταστείλουν τις ανθρώπινες αναστολές και να ενισχύσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Είναι άραγε έτσι ή μήπως μας... γελά το στομάχι μας;

Πρόκειται μάλλον για ένα δίλημμα που έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να λάβει μια σαφή απάντηση. Πολλοί θεωρούν ότι συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών ή ποτών μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο και να λειτουργήσουν ως αφροδισιακά. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλώς για μια αρχαία παράδοση, που βασιζόταν περισσότερο σε ένα πλασματικό συναίσθημα, την απόρροια μιας μεγάλης μυστηριακής τελετής. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στα παλιά τα χρόνια...
Οι αποκαλούμενες «αφροδισιακές» τροφές, η ετυμολογία των οποίων έχει τη ρίζα της στην Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς, αποτελούν μια παμπάλαια όσο και παγκόσμια πρακτική. Μέχρι και το 18ο αιώνα στην Ευρώπη πολλές από τις συνταγές ήταν βασισμένες στις θεωρίες του Γαληνού, του Έλληνα Φυσικού, ο οποίος υποστήριζε ότι τα περισσότερα φαγητά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακές ουσίες αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό. Ένα από τα βασικά μπαχαρικά για την παρασκευή των φαγητών και διάσημο αφροδισιακό της εποχής ήταν το πιπέρι. Επίσης, θεωρούνταν ως αφροδισιακά τα καρότα, τα σπαράγγια, ο άνηθος και η μουστάρδα. 

Οι θεωρίες του Γαληνού δεν ήταν οι μόνες. Η ρίζα του φυτού «μανδραγόρας», που καταναλωνόταν για την αντιμετώπιση της γυναικείας ανικανότητας, θεωρείτο από πολλούς ως αφροδισιακή επειδή είχε το σχήμα των γυναικείων γοφών. Επίσης, έχει ακουστεί ότι το σχήμα των στρειδιών παραπέμπει στα γυναικεία γεννητικά όργανα, λόγος που ήταν αρκετός για να χαρακτηριστούν αφροδισιακή τροφή. 

Τέλος, ο St. Thomas Aquinas, ένας μοναχός του 13ου αιώνα, πίστευε, όπως και ο Γαληνός, ότι οι αφροδισιακές τροφές θα πρέπει να εμπνέουν το ζωηρό πνεύμα και να ευνοούν τη διατροφική υγεία, γι' αυτό και θεωρούσε ως τέτοιες το κρέας και το κρασί. 

Από το χθες στο σήμερα 

Από την εποχή του Γαληνού μέχρι σήμερα, βεβαίως, τα πράγματα άλλαξαν. Η ευρύτερη αντίληψη για τις αφροδισιακές ιδιότητες των τροφών αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, ιδίως από την επιστημονική κοινότητα, και πολλοί αμφισβήτησαν τη χημική επίδρασή της στην ανθρώπινη λίμπιντο. 

Αν, ωστόσο, λάβουμε υπόψη τα λεγόμενα όσων προσπάθησαν επιτυχώς να ενισχύσουν την ερωτική επιθυμία των ιδίων ή των εν δυνάμει ερωτικών συντρόφων τους, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η αλήθεια μάλλον κρύβεται κάπου στη μέση. Ας δούμε, όμως, ξεχωριστά μερικές από τις τροφές και τα ποτά που φημολογείται ότι μπορούν να δώσουν έναν πιο ερωτικό τόνο σε ένα ρομαντικό δείπνο:

  • Αλκοόλ: Η χρήση του οινοπνεύματος ως διεγερτικής ουσίας είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος. Στην ουσία το αλκοόλ ενισχύει μεν τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ελαττώνει την απόδοση. Η επίδρασή του στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ικανή να μειώσει το άγχος και τις αναστολές και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που συχνά μπορεί να ερμηνευθεί ως 'χαλαρή λίμπιντο'. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν είναι έτσι. Το βασικό πρόβλημα με τη χρήση του αλκοόλ ως αφροδισιακής ουσίας είναι ότι δεν είναι ευδιάκριτα τα όρια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν θέλετε να περάσετε μια ρομαντική βραδιά με τον/την σύντροφό σας δεν θα πρέπει να το παρακάνετε...
  • Σπόροι κουκουναριού: Οι αφροδισιακές τους ιδιότητες είναι γνωστές από πολύ παλιά καθώς προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό. Τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και συνήθως αποτελούν το συμπλήρωμα εξεζητημένων πιάτων σε ακριβά εστιατόρια.
  • Καρποί του φυτού gingko (γκίγκο ή δίλοβος): Για πολλούς αποτελούν ένα ισχυρό αφροδισιακό και αξιοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους Κινέζους ως θεραπευτικό βότανο. Οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ερωτική επιθυμία.
  • Καρύδια: Από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι εν λόγω ξηροί καρποί θεωρείτο ότι βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο, τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
  • Σταφύλια: Τα σταφύλια κέρδισαν τη φήμη της αφροδισιακής τροφής χάρη στα περίφημα αρχαία ελληνικά συμπόσια. Οι νεότερες έρευνες διαψεύδουν αυτή τη φήμη αλλά ίσως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι να ήξεραν κάτι περισσότερο.
  • Κρεμμύδια: Στο άκουσμα μπορεί να προκαλούν αρνητικούς μορφασμούς, όμως πολλοί λαοί στο παρελθόν, από τους αρχαίους Έλληνες έως τους Άραβες, αξιοποίησαν το συγκεκριμένο τύπο ζαρζαβατικού ως αφροδισιακή τροφή. Παρότι η σύγχρονη επιστήμη διαφωνεί και σε αυτήν την περίπτωση, το σίγουρο είναι το εξής: αποφύγετε να φάτε ωμά κρεμμύδια αν πρόκειται στη συνέχεια να βρεθείτε στο ίδιο δωμάτιο με τον/την σύντροφό σας!
  • Στρείδια: Τα εν λόγω θαλασσινά έχουν ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τεστοστερόνης και να ενισχύσει τη λίπανση του γυναικείου κόλπου.
  • Μπαχαρικά: Σύμφωνα με τις επικρατούσες παραδόσεις, υπάρχουν πολλοί τύποι μπαχαρικών με αφροδισιακές ιδιότητες και το καλύτερο είναι ότι σε αυτό συμφωνούν και πολλοί επιστήμονες. Μεταξύ των μπαχαρικών συγκαταλέγονται το γαρύφαλλο, το σκόρδο, η πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η βανίλια και πολλά άλλα.
  • Λαχανικά: Μπορεί να συνοδεύουν το καθημερινό φαγητό αλλά πολλά εξ αυτών φημολογείται ότι αποτελούν γευστικές αφροδισιακές τροφές. Τα σπαράγγια, τα φασόλια, ο αρακάς, το σέλινο, το πράσο και ο μάραθος είναι μερικές από αυτές και αποτελούν το συμπλήρωμα πολλών 'διεγερτικών' συνταγών, κυρίως στις ανατολικές χώρες. Αν, ωστόσο, ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μερικά από τα παραπάνω λαχανικά καταναλώνονται τακτικά στο μεσημεριανό τραπέζι, είναι ευνόητο ότι μάλλον οι αφροδισιακές ιδιότητες τους δεν έγκεινται στα συστατικά τους αλλά σε άλλες... 'πρωτοβουλίες' του ανατολίτη μάγειρα!
  • Φρούτα: Αποτελούν σίγουρα μια υγιεινή τροφή και απαντώνται σε πλήθος ειδών. Τα εξωτικά φρούτα, όπως ο ανανάς και οι μπανάνες, θεωρείται ότι αποτελούν ιδανικά αφροδισιακά αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικής άποψης. Ωστόσο, προάγουν την καλή υγεία και ευνοούν την καλή ερωτική ζωή.

Σε τελική ανάλυση

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι μάλλον δύσκολο να συμπεράνει κάποιος ποιες τροφές θα ήταν οι κατάλληλες για την ενίσχυση ενός ρομαντικού δείπνου. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων την αποτελεσματικότητά τους, καθώς είναι βέβαιο ότι οι επιδράσεις τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Όμως αυτό δεν είναι σίγουρα το ζητούμενο. Η προετοιμασία και παρασκευή ενός δείπνου για τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει είναι από μόνο του το καλύτερο αφροδισιακό. Αν καταφέρετε να συγκινήσετε και τις γαστριμαργικές του ορέξεις, τόσο το καλύτερο για εσάς. Διαφορετικά, η προσπάθεια και μόνο είναι ικανή να σας οδηγήσει στην καρδιά του/της και το καλύτερο είναι μπορεί να μη χρειαστεί να περάσετε καν από το στομάχι...

health.in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

20-11-2012
Μας αδυνατίζει η γυμναστική πριν από το πρωινό
Μας αδυνατίζει η γυμναστική πριν από το πρωινό

Εάν γυμνάζεστε σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος, προσπαθήστε να προπονήστε πριν φάτε πρωινό. Μία νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η άσκηση πριν από το πρώτο γεύμα της ημέρας μάς αδυνατίζει περισσότερο.

24-10-2012
Η ζωή αρχίζει στα 40, αλλά...
Η ζωή αρχίζει στα 40, αλλά...

Η ρήση «η ζωή αρχίζει στα 40» είναι απολύτως αληθής – αρκεί να κόψετε το κάπνισμα, να μην πίνετε πολύ αλκοόλ, να τρώτε φρούτα και λαχανικά και να γυμνάζεστε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

18-01-2017
Το αισιόδοξο μήνυμα του Στήβεν Χόκινγκ για όσους έχουν κατάθλιψη
Το αισιόδοξο μήνυμα του Στήβεν Χόκινγκ για όσους έχουν κατάθλιψη

Θεωρείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες των ημερών μας, ενώ η ζωή του έγινε και ταινία - «Η θεωρία των πάντων» - η οποία χάρισε το όσκαρ στον Έντι Ρεντμέιν.

08-02-2013
Ένας περίπατος μετά το φαγητό προστατεύει την καρδιά
Ένας περίπατος μετά το φαγητό προστατεύει την καρδιά

Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο επιζήμιο για την καρδιά εάν φροντίσουμε να κάνουμε μία βόλτα σύντομα μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με μία μικρή ιαπωνική μελέτη. Όπως έδειξε, ένας περίπατος μία ώρα αργότερα μπορεί να περιορίσει την «έκρηξη» στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων που παρατηρείται έπειτα από την υπερκατανάλωση λιπών.