Ακολουθήστε μας στο facebook

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Pin It

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σαςΤο σπίτι σας μπορεί να είναι το καταφύγιο σας, αλλά γνωρίζετε ότι εκεί συμβαίνουν το 65% των κρυολογημάτων και περισσότερες από τις μισές ασθένειες που σχετίζονται με τρόφιμα; Ότι κάνουμε καθημερινά μέσα στο σπίτι μας έχει τεράστια επίπτωση στην μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία μας.

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί δείτε έξι καθημερινές δραστηριότητες εντός σπιτιού που σας αρρωσταίνουν. 

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Το πιο βρώμικο σημείο κάθε σπιτιού είναι φυσικά η κουζίνα, εξηγεί ο διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Διαγνωστικής Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Φίλιπ Τιέρνο. «Και αυτό επειδή στον πάγκο της κουζίνας και στον νεροχύτη διαχειριζόμαστε κομμάτια κρέατος», διευκρινίζει. Το ωμό κρέας μπορεί να είναι φορέας E. coli και σαλμονέλας, καθώς και άλλων βακτηρίων και ιών.
Οι περισσότεροι καθαρίσουν τον πάγκο της κουζίνας και το τραπέζι μετά από κάθε γεύμα με το σφουγγάρι, χρησιμοποιώντας καθαριστικά ή απλά νερό. Το σφουγγάρι λοιπόν είναι ο συχνότερος φορέας E. coli και βακτηρίων, καθώς και άλλων μικροβίων. «Είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα, μαζί με τις πετσέτες», εξηγεί ο Δρ Τιέρνο.
Όσο λοιπόν πιο πολύ προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον πάγκο με το σφουγγάρι, τόσα περισσότερα μικρόβια διασπείρουμε. «Αφήνουμε το σφουγγάρι να συσσωρεύει εκατομμύρια μικρόβια και αυτό μπορεί να γίνει αιτία νοσηρότητας, αφού μετατρέπεται σε μια ‘αποθήκη’ μικροβίων που εκτός από τον πάγκο της κουζίνας, μεταφέρονται και σε άλλα σημεία, όπως το ψυγείο και σκεύη μαγειρικής», τονίζει ο Δρ Τιέρνο.
Η λύση που προτείνει ο ειδικός είναι να μουλιάζετε τα σφουγγάρια σε νερό και χλώριο, πριν τα χρησιμοποιήσετε. «Είναι ο καλύτερος και φθηνότερος τρόπος ώστε να διατηρείτε την κουζίνα καθαρή, μετά από κάθε γεύμα», τονίζει ο Δρ Τιέρνο.
Επίσης, αφού το απολυμάνετε, αφήστε το σφουγγάρι σας να στεγνώσει καλά. Οι μικροοργανισμοί εξοντώνονται, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να αποτρέψετε τη συσσώρευση μικροβίων στο σφουγγάρι να το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων, μια-δυο φορές την εβδομάδα. «Βάλτε λίγο νερό σε ένα μπωλ και βυθίστε το σφουγγάρι μέσα. Η ζέστη που θα αναπτυχθεί μέσα στο φούρνο, θα εξοντώσει τα μικρόβια», συμβουλεύει ο Αμερικανός καθηγητής. 

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Οι συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες μαζεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά, αλλά τα μικροσωματίδια που καταφέρνουν να «δραπετεύσουν» από τις πορώδεις σακούλες και να καταλήξουν και πάλι στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Ενώ λοιπόν τα πατώματα είναι καθαρά, η σκόνη παραμένει στον αέρα.
Τα αλλεργιογόνα των κατοικιδίων και η σκόνη εσωτερικών χώρων που περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις επικίνδυνων υλικών όπως τα βαρέα μέταλλα, ο μόλυβδος, τα εντομοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες, εμπεριέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μικροσωματίδια σκόνης, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Υγείας και Μηχανικής, Ντέιβιντ Μακλντος.
«Η καθημερινή συνήθεια του καθαρισμού με ηλεκτρική σκούπα έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση μικροσωματιδίων στον αέρα, τα οποία κατακάθονται στις επιφάνειας του σπιτιού σταδιακά», εξηγεί.
Η λύση που προτείνει ο ειδικός είναι να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο για μικροσωματίδια αέρα. Εν αντιθέσει με τις συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες, τα φίλτρα αυτά μπορούν να συγκρατήσουν τα μικροσωματίδια και να τα εμποδίσουν να μολύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. 

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Ένας άνθρωπος αποβάλλει κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα ανά ώρα και ένα τέταρτο ιδρώτα καθημερινά, ακόμη και χωρίς να κάνει κάτι, εξηγεί ο Δρ Τιέρνο. Τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται στα μαξιλάρια και το στρώμα του κρεβατιού, όπου συσσωρεύονται ακάρεα σκόνης.
Ένα αυτό δεν είναι αρκετά αηδιαστικό, τότε σκεφτείτε ότι το στρώμα του κρεβατιού διπλασιάζει το βάρος του κάθε δέκα χρόνια λόγω της συσσώρευσης σωματικών εκκρίσεων, τριχών, βακτηρίων, μούχλας, χημικών ουσιών, σκόνης, χνουδιών, ακάρεων σκόνης, άλλων μικροσωματιδίων, και κοπράνων εντόμων. Μετά από πέντε χρόνια, το 10% του βάρους του μαξιλαριού είναι ακάρεα σκόνης.
«Το μαξιλάρι μπορεί να γίνει αιτία αλλεργιών», εξηγεί ο Δρ Τιέρνο και προτείνει την χρήση ειδικών καλυμμάτων για τα στρώματα και τα μαξιλάρια.
«Τα υπο-αλλεργικά καλύμματα ‘σφραγίζουν’ τα μαξιλάρια και το στρώμα, εμποδίζοντας τους μικροοργανισμούς να συσσωρευτούν», εξηγεί. Επίσης μπορείτε να αλλάζετε σεντόνια κάθε εβδομάδα και να τα πλένετε με ζεστό νερό και μαλακό απορρυπαντικό για αποτελεσματική καθαριότητα.

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Tο ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα δημιουργεί πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες καθώς και ετεροκυκλικές αμίνες, ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το λίπος του κρέατος λιώνει και πέφτει πάνω στα κάρβουνα, δημιουργεί μικρές αναφλέξεις και παράγεται καπνός, ο οποίος περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Οι ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται όταν το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Η λύση είναι να κάνετε ψητά λιγότερο συχνά ή να τα έχετε προηγουμένως βράσει, ενώ καλή εναλλακτική είναι η επιλογή άπαχο κομματιών κρέατος για ψήσιμο στα κάρβουνα.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Μάικλ Θαν προτείνει επίσης να τυλίγετε το κρέας με αλουνιμόχαρτο το οποίο θα έχετε τρυπήσει σε διάφορα σημεία, ώστε το λίπος να στάζει σταδιακά και έτσι να περιορίζεται η ποσότητα που καταλήγει στα κάρβουνα. Τέλος, αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες το μαριναρισμένο κρέας παράγει λιγότερες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων όταν ψήνεται.

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Όταν ο καιρός είναι καλός, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι φυσικά να αερίσετε το σπίτι σας. Αλλά ενδεχομένως να κάνετε λάθος, δεδομένης της κακής ποιότητας του αέρα στα αστικά κέντρα και των εποχικών αλλεργιών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 60% των ανθρώπων εκτίθεται σε ανθυγιεινό αέρα. Και η μόλυνση εντός του σπιτιού μπορεί να είναι χειρότερη από την εξωτερική. Το Γραφείο για την Προστασία του Περιβάλλοντος κατατάσσει την κακή ποιότητα του αέρα των κλειστών χώρων ως την τέταρτη σημαντικότερη περιβαλλοντική απειλή για τον άνθρωπο. Τα βακτήρια, η μούχλα, ο καπνός του τσιγάρου, οι ιοί, τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη και τα απορρίμματα των ζώων, είναι οι κύριοι οικιακοί ρυπογόνοι παράγοντες.
Εάν θέλετε να ανανεώσετε τον αέρα του σπιτιού σας, κλείστε τα παράθυρα και ενεργοποιήστε το κλιματιστικό. Όλα τα συστήματα κλιματισμού έχουν φίλτρα που προστατεύουν τόσο την ίδια τη συσκευή, αλλά τον αέρα του σπιτιού.
«Η γύρη και η μούχλα που βρίσκονται στο σπίτι θα φιλτραριστούν από το κλιματιστικό», εξηγεί ο Δρ Μακλντος.
Αλλά όπως και με την ηλεκτρική σκούπα, τα φίλτρα αυτά μπορούν να παγιδεύσουν μόνο τα μεγάλα σωματίδια. «Τα συμβατικά φίλτρα συγκρατούν τρίχες και χνούδια, αλλά θα βρείτε στο εμπόριο και φίλτρα που συγκρατούν τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια», συμπληρώνει ο Δρ Μακλντος.
Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι ο καθαρός αέρας μπορεί να προσθέσει έως και πέντε επιπλέον μήνες ζωής.
Ο Δρ Τιέρνο τονίζει ότι σημαντικά είναι και τα συστήματα καθαρισμού του αέρα, ειδικά για χώρους όπως οι κρεβατοκάμαρες.

Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

Σε δημοφιλές «σπορ» έχει εξελιχθεί η παρακολούθηση τηλεόρασης αλλά και σε μια εκ των χειρότερων συνηθειών για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, επειδή συνήθως συνοδεύεται από κατανάλωση σνακ, με πολλές θερμίδες.
«Όταν κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση, πραγματικά δε μπορείτε να ελέγξετε τις θερμίδες που παίρνετε», εξηγεί ο Δρ Θαν. «Σήμερα, η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια πανδημία», τονίζει.
Το περιττό σωματικό βάρος ενέχει κινδύνους για την υγεία της καρδιάς, αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου, αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων.
Η λύση λοιπόν είναι να κλείσετε την τηλεόραση, να πετάξετε στα σκουπίδια όλα τα ανθυγιεινά σνακ που συνοδεύουν την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και να βγείτε μια βόλτα.

in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

01-02-2013
Η μοναξιά «ρίχνει» το ανοσοποιητικό
Η μοναξιά «ρίχνει» το ανοσοποιητικό

Αισθάνεστε μοναξιά; Αν ναι, καλό είναι να κάνετε κάτι γι' αυτό, διότι μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μοναξιά μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανοίξει τον δρόμο για την καρδιοπάθεια.

08-01-2013
Η στιγμή της αναγέννησης
Η στιγμή της αναγέννησης

Στην ψυχή του κάθε ανθρώπου φωλιάζουν χιλιάδες εικόνες, ως γνωστόν βιώματα τα οποία επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας. Αυτά τα βιώματα λειτουργούν είτε ως κινητήριος δύναμη είτε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη μας.

23-03-2013
Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα φάρμακα που δίνετε στο παιδί σας;
Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα φάρμακα που δίνετε στο παιδί σας;

Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεχτικά τα συστατικά στο φυλλάδιο οδηγιών, για να αποφεύγεται η χορήγηση μεγάλης δόσης με δυσάρεστες συνέπειες. Η εποχή της γρίπης και των ιώσεων σιγά σιγά τελειώνει, αρχίζει όμως αυτή των αλλεργιών κι έτσι πολλοί γονείς θα χρειαστεί να συνεχίσουν να δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους.

09-02-2013
Γιατί ο χυμός του παντζαριού κάνει «θαύματα» υγείας;
Γιατί ο χυμός του παντζαριού κάνει «θαύματα» υγείας;

Στις περισσότερες λίστες με τα θρεπτικά τρόφιμα δεν θα βρείτε τον χυμό του παντζαριού, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικός με τον σολομό και τα μύρτιλλα.