Ακολουθήστε μας στο facebook

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητές

Pin It

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητέςΚαι ποιος δεν έχει υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πονοκέφαλο; Σχεδόν οι πάντες! Αποτελεί σύμπτωμα εκατοντάδων παθήσεων ενώ η αιτιολογία δεν είναι πάντα σαφής. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν σοβαρούς, εξοντωτικούς πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Northwestern Memorial» του Σικάγο και της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα παρουσιάζουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τροφές όπως τα φιστίκια, τα φασόλια και το τυρί ενοχοποιούνται για τους πονοκεφάλους. Κοινό στοιχείο των τροφίμων, η τυραμίνη.

Η τυραμίνη, ενυπάρχει φυσικά στα τρόφιμα και προκύπτει από τη διάσπαση των αμινοξέων. Πιστεύεται ότι προκαλεί κάποια ανοσοποιητική αντίδραση (καθώς και πονοκέφαλο) σε ορισμένους ανθρώπους.

Υψηλά επίπεδα τυραμίνης εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν, είναι παστά ή έχουν αποθηκευθεί για μεγάλα διαστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι και το προβολόνε, οι πίκλες και το σαλάμι καθώς και άλλα αλλαντικά. Επίσης υψηλά ποσοστά τυραμίνης περιέχουν τα φιστίκια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, η φάβα και τα φασόλια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ποιο τρόφιμο και σε ποιον άνθρωπο θα προκαλέσει τελικά πονοκέφαλο. «Μια τροφή που παρακινεί τον πονοκέφαλο μια μέρα που το άτομο δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, για παράδειγμα, ίσως την άλλη μέρα να μην έχει καμιά αρνητική επίπτωση στον οργανισμό», σημειώνουν.

Και επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί πονοκέφαλο μέχρι την εκδήλωση του, μπορεί να ξεπερνά και τις 48 ώρες, ο εντοπισμός του τροφίμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μέσα σ' ένα 24ωρο ένας άνθρωπος έχει καταναλώσει αρκετά γεύματα.

Επίσης τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα κατεργασμένα τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, είναι συχνή αιτία πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη διατροφή. Κι ενώ το βελτιωτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο επίσης θεωρείται κοινή αιτία πονοκεφάλου, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε.

in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

22-11-2012
Το τζόγκινγκ κάνει την κοιλιά «πλάκα»
Το τζόγκινγκ κάνει την κοιλιά «πλάκα»

Οι αεροβικές ασκήσεις όπως το τζόγκινγκ είναι καλύτερες από τις ασκήσεις αντίστασης για όσους θέλουν να απαλλαγούν από την «μπάκα» τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η επόμενη λύση είναι να συνδυάζει κανείς και τα δύο.

03-01-2014
Το ιερό πηδάλιο "Περί Μαλακίας"
Το ιερό πηδάλιο "Περί Μαλακίας"

Το Ιερό Πηδάλιο είναι ογκωδέστατο έργο και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή ιερών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συντάχθηκε σε δημώδη γλώσσα το 1793 από δυο λόγιους μοναχούς, τον Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον ιερομόναχο Αγάπιο. Για την ολοκλήρωση του «Πηδαλίου» χρειάστηκαν τρία χρόνια σκληρής εργασίας.

24-12-2012
Θύματα του «συνδρόμου των νοικοκυρών σε απόγνωση» οι 40άρες
Θύματα του «συνδρόμου των νοικοκυρών σε απόγνωση» οι 40άρες

Με τη βοήθεια αυστηρών διαιτολογίων και μερικές φορές ελεγχόμενων εμέτων, προσπαθούν να ξαναβρούν την σιλουέτα της εφηβείας τους. Με τη χρόνια χρήση του μπότοξ και καταφεύγοντας συχνά στις χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις.

24-01-2014
Ιουλιανός,o Μέγας. Ένας πραγματικός Έλληνας
Ιουλιανός,o Μέγας. Ένας πραγματικός Έλληνας

Είναι αισχρό και άδικο αληθινά μεγάλοι άνθρωποι, όπως ο Ιουλιανός ο Μέγας να υποτιμάται και να μειώνεται από τους γνωστούς υπόπτους. Είναι λοιπόν καιρός πιστεύω να βάλουμε κάποια κομμάτια και πραγματικά μεγάλους ανθρώπους, στην θέση τους.