Ακολουθήστε μας στο facebook

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητές

Pin It

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητέςΚαι ποιος δεν έχει υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πονοκέφαλο; Σχεδόν οι πάντες! Αποτελεί σύμπτωμα εκατοντάδων παθήσεων ενώ η αιτιολογία δεν είναι πάντα σαφής. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν σοβαρούς, εξοντωτικούς πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Northwestern Memorial» του Σικάγο και της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα παρουσιάζουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τροφές όπως τα φιστίκια, τα φασόλια και το τυρί ενοχοποιούνται για τους πονοκεφάλους. Κοινό στοιχείο των τροφίμων, η τυραμίνη.

Η τυραμίνη, ενυπάρχει φυσικά στα τρόφιμα και προκύπτει από τη διάσπαση των αμινοξέων. Πιστεύεται ότι προκαλεί κάποια ανοσοποιητική αντίδραση (καθώς και πονοκέφαλο) σε ορισμένους ανθρώπους.

Υψηλά επίπεδα τυραμίνης εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν, είναι παστά ή έχουν αποθηκευθεί για μεγάλα διαστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι και το προβολόνε, οι πίκλες και το σαλάμι καθώς και άλλα αλλαντικά. Επίσης υψηλά ποσοστά τυραμίνης περιέχουν τα φιστίκια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, η φάβα και τα φασόλια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ποιο τρόφιμο και σε ποιον άνθρωπο θα προκαλέσει τελικά πονοκέφαλο. «Μια τροφή που παρακινεί τον πονοκέφαλο μια μέρα που το άτομο δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, για παράδειγμα, ίσως την άλλη μέρα να μην έχει καμιά αρνητική επίπτωση στον οργανισμό», σημειώνουν.

Και επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί πονοκέφαλο μέχρι την εκδήλωση του, μπορεί να ξεπερνά και τις 48 ώρες, ο εντοπισμός του τροφίμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μέσα σ' ένα 24ωρο ένας άνθρωπος έχει καταναλώσει αρκετά γεύματα.

Επίσης τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα κατεργασμένα τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, είναι συχνή αιτία πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη διατροφή. Κι ενώ το βελτιωτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο επίσης θεωρείται κοινή αιτία πονοκεφάλου, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε.

in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

19-03-2013
Οι κανόνες του καβγά μπροστά στα παιδιά
Οι κανόνες του καβγά μπροστά στα παιδιά

Η παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου A Family that fights, Sharon Chesler Berntsein παραθέτει δέκα απλούς κανόνες που πρέπει να έχουμε υπόψη όταν διαπληκτιζόμαστε μπροστά στα παιδιά. 

10-09-2012
Ασκήσεις για… κουρασμένους
Ασκήσεις για… κουρασμένους

Μπορούν να μειώσουν το αίσθημα κόπωσης κατά 65%Μία από τις συχνότερες δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να μην ασκηθούμε είναι ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι! Κι όμως οι ειδικοί και οι γιατροί συστήνουν περισσότερη άσκηση για να νικήσουμε την κούραση και να έχουμε αρκετή ενέργεια!

27-11-2013
Σεξισμός και ρατσισμός από την ελληνορθόδοξη εκκλησιά
Σεξισμός και ρατσισμός από την ελληνορθόδοξη εκκλησιά

Το σκηνικό μεταφέρεται λίγο έξω από το Αγρίνιο, στο χωρίο Καινούργιο του Δήμου Θεστιέων της Αιτ/νιας. Εκεί, σε κεντρικό σημείο του χωριού υπάρχει ο ναός λατρείας του αγίου Δημητρίου με κεντρική αναπαράσταση τον εν λόγω άγιο έφιππο, που αντί να σκοτώνει ένα φίδι όπως συνήθως αναπαρίσταται, σκοτώνει μια γυναίκα, η οποία ανήμπορη και σωριασμένη στο δρόμο, δέχεται πισώπλατα στο γυμνό της σώμα, την αιχμή του δόρατος του αγίου.

26-11-2012
Το τσιγάρο γερνάει το μυαλό
Το τσιγάρο γερνάει το μυαλό

Το τσιγάρο γερνάει τον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβες στη μνήμη, τη μάθηση, την γλωσσική ικανότητα, την ταχύτητα της σκέψης και την ικανότητα της προσοχής, αναφέρουν ερευνητές από το King's College του Λονδίνου. Επιζήμια για τον εγκέφαλο είναι και η υπέρταση και τα περιττά κιλά, αλλά σε μικρότερο βαθμό.