Ακολουθήστε μας στο facebook

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητές

Pin It

Λίστα τροφίμων που προκαλούν πονοκέφαλο, συνέταξαν Αμερικανοί ερευνητέςΚαι ποιος δεν έχει υποφέρει σε κάποια φάση της ζωής του από πονοκέφαλο; Σχεδόν οι πάντες! Αποτελεί σύμπτωμα εκατοντάδων παθήσεων ενώ η αιτιολογία δεν είναι πάντα σαφής. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλούν σοβαρούς, εξοντωτικούς πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Northwestern Memorial» του Σικάγο και της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα παρουσιάζουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τροφές όπως τα φιστίκια, τα φασόλια και το τυρί ενοχοποιούνται για τους πονοκεφάλους. Κοινό στοιχείο των τροφίμων, η τυραμίνη.

Η τυραμίνη, ενυπάρχει φυσικά στα τρόφιμα και προκύπτει από τη διάσπαση των αμινοξέων. Πιστεύεται ότι προκαλεί κάποια ανοσοποιητική αντίδραση (καθώς και πονοκέφαλο) σε ορισμένους ανθρώπους.

Υψηλά επίπεδα τυραμίνης εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν, είναι παστά ή έχουν αποθηκευθεί για μεγάλα διαστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυριά όπως το τσένταρ, το μπρι και το προβολόνε, οι πίκλες και το σαλάμι καθώς και άλλα αλλαντικά. Επίσης υψηλά ποσοστά τυραμίνης περιέχουν τα φιστίκια, το αβοκάντο, οι μπανάνες, η φάβα και τα φασόλια.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ποιο τρόφιμο και σε ποιον άνθρωπο θα προκαλέσει τελικά πονοκέφαλο. «Μια τροφή που παρακινεί τον πονοκέφαλο μια μέρα που το άτομο δεν έχει κοιμηθεί αρκετά, για παράδειγμα, ίσως την άλλη μέρα να μην έχει καμιά αρνητική επίπτωση στον οργανισμό», σημειώνουν.

Και επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την κατανάλωση της τροφής που προκαλεί πονοκέφαλο μέχρι την εκδήλωση του, μπορεί να ξεπερνά και τις 48 ώρες, ο εντοπισμός του τροφίμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν μέσα σ' ένα 24ωρο ένας άνθρωπος έχει καταναλώσει αρκετά γεύματα.

Επίσης τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα κατεργασμένα τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, είναι συχνή αιτία πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη διατροφή. Κι ενώ το βελτιωτικό γεύσης γλουταμινικό μονονάτριο επίσης θεωρείται κοινή αιτία πονοκεφάλου, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά ίσως και να μην είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε.

in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

10-09-2012
Ο καθημερινός άνθρωπος ως ψυχολόγος του εαυτού του
Ο καθημερινός άνθρωπος ως ψυχολόγος του εαυτού του

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, δυσθυμία, ‘κατάθλιψη’ έχει την ‘τάση’ να αποδίδει λανθασμένα τις ψυχικές αυτές καταστάσεις, σε έναν ‘προβληματικό εαυτό του’, (μία δυστυχώς ‘κλασικά’ λανθασμένη ‘αυτοδιάγνωση’ που κάνει ο καθημερινός άνθρωπος),

13-02-2013
Εξοβελίζουν τη Πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς τι η έκπληξη;
Εξοβελίζουν τη Πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς τι η έκπληξη;

Άκουσα τον πρόεδρο της ομοσπονδίας πάλης σήμερα το πρωί να διαμαρτύρεται αγανακτισμένος μέσα από τηλεοπτικό κανάλι, για τη προοπτική αφαίρεσης του αθλήματος που υπηρετεί, από το πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων.

15-11-2012
To γονίδιο που μας έκανε ανθρώπους
To γονίδιο που μας έκανε ανθρώπους

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, το miR-941, το οποίο όπως εκτιμούν είναι πολύ πιθανό να έπαιξε ρόλο καταλύτη στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το γονίδιο φαίνεται να συνέβαλλε στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

11-09-2012
Μην παραλείπετε γεύματα!
Μην παραλείπετε γεύματα!

Πολλοί άνθρωποι επιχειρούν δίαιτα παραλείποντας γεύματα και snacks ή απέχοντας τελείως από το φαγητό για αρκετές ώρες. Άλλοι πάλι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές λόγω επιβαρυμένου προγράμματος, νηστείας, θρησκείας ή κακής οικονομικής κατάστασης.