Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι είναι αυτό που μας παχαίνει

Pin It

Τι είναι αυτό που μας παχαίνειΤο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων και οι μεγάλες μερίδες αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς του σωματικού βάρους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καθημερινά προσλαμβάνουν οι κάτοικοι της Δύσης αυξήθηκε κατά σχεδόν 35% τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες – με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να αποδίδεται στα κάθε είδους σνακ και στις ολοένα μεγαλύτερες μερίδες.

Μάλιστα οι επιπτώσεις αυτών των δύο παραγόντων αποδεικνύονται πολύ χειρότερες απ' ό,τι η απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή και η υιοθέτηση της δυτικής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματά αυτά πρακτικά σημαίνουν πως όποιος περιορίσει το πόσο πολύ και το πόσο συχνά τρώει, μπορεί τελικά να χάσει βάρος, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS Medicine».

Τα κρούσματα της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στις χώρες της Δύσης από τη δεκαετία του '70 και μετά. Στις ΗΠΑ όπου διεξήχθη η νέα μελέτη, το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων (περισσότερα από 72 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι παχύσαρκοι, ενώ άλλοι τόσοι είναι υπέρβαροι.

40 χρόνια έρευνας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις έρευνες που διεξήχθησαν την δεκαετία του '70, του 80, του '90 και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Όπως έδειξε, η μέση πρόσληψη θερμίδων αυξήθηκε από τις 1.803 θερμίδες την ημέρα σε 2.374. Μόνο την τελευταία δεκαετία, η μέση πρόσληψη θερμίδων αυξήθηκε κατά 229 θερμίδες την ημέρα.

Οι θερμίδες που καταναλώνουμε καθορίζονται από το πόσο παχυντικό είναι ένα τρόφιμο, πόσο μεγάλη μερίδα τρώμε και πόσο συχνά το τρώμε – με τη συχνότητα να εμπεριέχει τον αριθμό των ημερήσιων γευμάτων και των σνακ.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως ναι μεν αυξήθηκαν όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες, αλλά οι αυξήσεις στο τσιμπολόγημα (στα σνακ, δηλαδή) και το μέγεθος των μερίδων φαίνεται πως ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των ημερήσιων θερμίδων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα κι αν κάνει κανείς λίγα γεύματα μέσα στην ημέρα, είναι καταδικασμένος να παχύνει, εάν τρώει ολοένα μεγαλύτερες μερίδες.

TΟ ΒΗΜΑ

Pin It

Περισσότερα άρθρα

11-11-2012
Ξεχάστε την ηλικία σας: Οδηγός νεότητας με 7 βήματα
Ξεχάστε την ηλικία σας: Οδηγός νεότητας με 7 βήματα

Μπορεί να μην έχετε καμία διάθεση να γυρίστε το χρόνο πίσω και να ξαναγίνετε 20 χρονών, αλλά παραδεχτείτε το, δεν θα θέλατε τουλάχιστον να αισθάνεστε τόσο; Η ενέργεια, η ιδέα ότι μπορείτε να πετύχετε τα πάντα, ότι ο κόσμος όλος σας ανήκει, χωρίς φόβο και με τεράστιο πάθος και φυσικά ο...μεταβολικός ρυθμός του σώματος δημιουργούν μία ευχάριστη νοσταλγία.

22-12-2015
Σενέκας: Η Φιλοσοφία ως μονόδρομος προς την ευτυχία
Σενέκας: Η Φιλοσοφία ως μονόδρομος προς την ευτυχία

Από όλους τους ανθρώπους, μόνο όσοι βρίσκουν χρόνο να τον αφιερώσουν στη φιλοσοφία σχολάζουν μόνο αυτοί ζουν πραγματικά. Και τούτο γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν αρκούνται στην περιφρούρηση της δικής τους ζωής, προσαρτούν και όλους τους προηγούμενους αιώνες στον δικό τους όλα τα χρόνια που έχουν προηγηθεί προστίθενται στην παρακαταθήκη τους.

27-09-2012
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή
Ενίσχυση Διεκδικητικότητας: Ένα από τα κλειδιά της πόρτας εξόδου από τη διατροφική διαταραχή

Με τον όρο διεκδίκηση τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που διεκδικήσατε; Και αν ναι, τι; «Διεκδίκησα ..» θέση, τίτλο, άνθρωπο, τα θέλω μου-επιθυμίες, χώρο, χρόνο, δικαίωμα, πράγματα, στιγμές. Κάποιες από τις απαντήσεις αυτές, ωστόσο, δεν θα σας τις δώσουν πιθανόν άτομα που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές

14-02-2013
Ο εθισμός στον έρωτα: Με αφορμή τον γελοίο Άγιο Βαλεντίνο
Ο εθισμός στον έρωτα: Με αφορμή τον γελοίο Άγιο Βαλεντίνο

«Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ερωτεύονται. Τραγουδούν για τον έρωτα, χορεύουν για τον έρωτα, γράφουν ποιήματα και ιστορίες για τον έρωτα. Αφηγούνται μύθους και θρύλους για τον έρωτα. Μαραζώνουν από έρωτα και ζουν από έρωτα, σκοτώνουν από έρωτα και πεθαίνουν από έρωτα.