Ακολουθήστε μας στο facebook

Το τσιγάρο γερνάει το μυαλό

Pin It

Το τσιγάρο γερνάει το μυαλόΤο τσιγάρο γερνάει τον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβες στη μνήμη, τη μάθηση, την γλωσσική ικανότητα, την ταχύτητα της σκέψης και την ικανότητα της προσοχής, αναφέρουν ερευνητές από το King's College του Λονδίνου. Επιζήμια για τον εγκέφαλο είναι και η υπέρταση και τα περιττά κιλά, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 8.780 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, λένε πως τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής δεν βλάπτει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Age and Ageing», στόχος της μελέτης τους ήταν να διαπιστώσουν εάν η κατάσταση του μυαλού μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Έτσι, συγκέντρωσαν στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής των εθελοντών τους και τους υπέβαλλαν σε τρία τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας.

Τα τεστ ήταν η εκμάθηση 10 νέων λέξεων (έλεγχος της μνήμης), η απαγγελία όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων μέσα σε 1 λεπτό (έλεγχος της γλωσσικής ικανότητας) και ο εντοπισμός ορισμένων γραμμάτων μέσα σε μία «αλυσίδα» χαρακτήρων (έλεγχος της ταχύτητας σκέψης και της ικανότητας προσοχής).

Ο έλεγχος επαναλήφθηκε έπειτα από 4 και έπειτα από 8 χρόνια.

Τα στοιχεία έδειξαν πως ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού «σχετιζόταν στενά με την νοητική εκφύλιση», καθώς οι εθελοντές με τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το ένα ή το άλλο στη διάρκεια της οκταετίας ήταν αυτοί που παρουσίαζαν την μεγαλύτερη εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους.

Η εκφύλιση αυτή, με τη σειρά της, διαπιστώθηκε πως σχετίζεται πολύ ισχυρά με το κάπνισμα: όσοι εθελοντές κάπνιζαν, είχαν εμφανείς μειώσεις στις επιδόσεις τους και στα τρία τεστ των νοητικών λειτουργιών – και μάλιστα από τον πρώτο επανέλεγχο, στην τετραετία.

Μειώσεις παρατηρήθηκαν και σε όσους είχαν υπέρταση ή ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά όχι σε όλα τα τεστ μνήμης ούτε εξίσου έντονες.

«Αναγνωρίσαμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με επιτάχυνση της νοητικής εκφύλισης, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν – και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλεξ Ντρέγκαν, λέκτορας Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο King's College.

«Η νοητική εκφύλιση είναι συχνή στις μεγάλες ηλικίες και συχνά επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή – και το να τροποποιήσει κάποιος τους παράγοντες που μπορεί να την επιταχύνουν είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

TA NEA

Pin It

Περισσότερα άρθρα

18-03-2013
Έλεος, υποκριτές
Έλεος, υποκριτές

Έχω μια καλύτερη λύση για τον Κατίδη. Να τον τεμαχίσουμε και να τον πετάξουμε στα σκυλιά. Παρακολουθούσα τις αναλύσεις στα ραδιόφωνα αλλά και το βράδυ, στην τηλεόραση. Ο Κατίδης -για μερικούς δημοσιογράφους, αλλά και για ορισμένους πολιτικούς που μιλούσαν από τα κινητά τους- είναι, περίπου, ο Χίτλερ αυτοπροσώπως. Και μετά είναι τα «κοινωνικά δίκτυα».

20-01-2015
Η Αγάπη είναι ο φόβος...
Η Αγάπη είναι ο φόβος...

Ολοι φοβόμαστε. Τα γερατειά, τις ρυτίδες, τη μοναξιά, την αρρώστια, την απόρριψη, τη ματαίωση, την προδοσία, το σκοτάδι, τον αμείλικτο συνοδοιπόρο μας, το θάνατο. Ολοι φοβόμαστε. Το αβέβαιο μέλλον, το άγνωστο τοπίο, τους αυθάδεις έρωτες, τα βαθειά νερά, το κρύο σπίτι, τα "τιποτένια ομοιώματα", τις μέρες που "δεν έχεις πια τί να λογαριάσεις", που "δε βρίσκεις καθρέφτες να φωνάξεις τ' όνομά σου".

17-02-2017
Τζορντάνο Μπρούνo: Ο πρώτος μάρτυρας της επιστήμης
Τζορντάνο Μπρούνo: Ο πρώτος μάρτυρας της επιστήμης

Σαν σήμερα, το 1600, καίγεται στην πυρά ο «αιρετικός» Τζορντάνο Μπρούνo, ένας φιλόσοφος, κοσμολόγος και αποκρυφιστής που αρνείται να αποκηρύξει τη δική του θρησκεία, την επιστήμη και τη φιλοσοφία.

11-09-2012
Μην παραλείπετε γεύματα!
Μην παραλείπετε γεύματα!

Πολλοί άνθρωποι επιχειρούν δίαιτα παραλείποντας γεύματα και snacks ή απέχοντας τελείως από το φαγητό για αρκετές ώρες. Άλλοι πάλι καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές λόγω επιβαρυμένου προγράμματος, νηστείας, θρησκείας ή κακής οικονομικής κατάστασης.