Ακολουθήστε μας στο facebook

Το τσιγάρο γερνάει το μυαλό

Pin It

Το τσιγάρο γερνάει το μυαλόΤο τσιγάρο γερνάει τον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβες στη μνήμη, τη μάθηση, την γλωσσική ικανότητα, την ταχύτητα της σκέψης και την ικανότητα της προσοχής, αναφέρουν ερευνητές από το King's College του Λονδίνου. Επιζήμια για τον εγκέφαλο είναι και η υπέρταση και τα περιττά κιλά, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 8.780 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, λένε πως τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής δεν βλάπτει μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Age and Ageing», στόχος της μελέτης τους ήταν να διαπιστώσουν εάν η κατάσταση του μυαλού μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Έτσι, συγκέντρωσαν στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής των εθελοντών τους και τους υπέβαλλαν σε τρία τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας.

Τα τεστ ήταν η εκμάθηση 10 νέων λέξεων (έλεγχος της μνήμης), η απαγγελία όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων μέσα σε 1 λεπτό (έλεγχος της γλωσσικής ικανότητας) και ο εντοπισμός ορισμένων γραμμάτων μέσα σε μία «αλυσίδα» χαρακτήρων (έλεγχος της ταχύτητας σκέψης και της ικανότητας προσοχής).

Ο έλεγχος επαναλήφθηκε έπειτα από 4 και έπειτα από 8 χρόνια.

Τα στοιχεία έδειξαν πως ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού «σχετιζόταν στενά με την νοητική εκφύλιση», καθώς οι εθελοντές με τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν το ένα ή το άλλο στη διάρκεια της οκταετίας ήταν αυτοί που παρουσίαζαν την μεγαλύτερη εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους.

Η εκφύλιση αυτή, με τη σειρά της, διαπιστώθηκε πως σχετίζεται πολύ ισχυρά με το κάπνισμα: όσοι εθελοντές κάπνιζαν, είχαν εμφανείς μειώσεις στις επιδόσεις τους και στα τρία τεστ των νοητικών λειτουργιών – και μάλιστα από τον πρώτο επανέλεγχο, στην τετραετία.

Μειώσεις παρατηρήθηκαν και σε όσους είχαν υπέρταση ή ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά όχι σε όλα τα τεστ μνήμης ούτε εξίσου έντονες.

«Αναγνωρίσαμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με επιτάχυνση της νοητικής εκφύλισης, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν – και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλεξ Ντρέγκαν, λέκτορας Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο King's College.

«Η νοητική εκφύλιση είναι συχνή στις μεγάλες ηλικίες και συχνά επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή – και το να τροποποιήσει κάποιος τους παράγοντες που μπορεί να την επιταχύνουν είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

TA NEA

Pin It

Περισσότερα άρθρα

12-01-2017
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες

Η πιο κοινή αιτία του θυμού είναι το θυμωμένο οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκνευρίζονται από τους γονείς τους. Μαθαίνουν πότε να εκνευρίζονται, πώς και πόσο. Αυτό λέγεται μίμηση προτύπων.

23-10-2012
Η μαγειρική συντέλεσε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου
Η μαγειρική συντέλεσε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η ανακάλυψη του μαγειρέματος κρέατος και φυτών, πιθανώς έγινε από τον Homo erectus πριν από περίπου 1,8 εκατ. χρόνια. Η ανακάλυψη της μαγειρικής τέχνης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των εξελιγμένων νοητικών ικανοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου και κατ' επέκταση του πολιτισμού.

17-12-2012
Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας
Πως γίνεται η επιλογή της ψυχοθεραπείας

Θέλω να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση για τον εαυτό μου; Η ψυχοθεραπεία συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ψυχολογικής στήριξης.

06-08-2014
"Αθήνα 2004", η χαμένη ευκαιρία για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό
"Αθήνα 2004", η χαμένη ευκαιρία για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Αφορμή για το κείμενο, ήταν κάποια δημοσιεύματα με αναφορά στο θέμα της σωματικής άσκησης και την επίδρασή της στην υγεία του ανθρώπου.