Ακολουθήστε μας στο facebook

Μην τρώτε αργά αν θέλετε να χάσετε κιλά

Pin It

Μην τρώτε αργά αν θέλετε να χάσετε κιλάΤο πότε τρως και όχι μόνο το τι τρως, ίσως παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Η μελέτη που εστίασε σε δείγμα υπέρβαρων γυναικών οι οποίες συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους έδειξε ότι, όσες έτρωγαν το γεύμα τους μετά τις 15:00 μ.μ. κατάφεραν να χάσουν μόνο το 25% του βάρους τους σε διάστημα 20 εβδομάδων, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την διαφορά αυτή παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες δεν διέφεραν ως προς τον αριθμό των θερμίδων που έτρωγαν καθημερινά, την ποσότητα της σωματικής άσκησης, τα επίπεδα των ορμονών της όρεξης ή την διάρκεια του ύπνου, γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ρύθμιση του βάρους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά πειραματικών ερευνών που έχουν δείξει ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει την αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, μελέτες που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν όποτε ήθελαν πήραν περισσότερο βάρος από τα πειραματόζωα που είχαν προκαθορισμένους χρόνους σίτισης, αν και κατανάλωναν όμοιο αριθμό θερμίδων.

Στην ισπανική μελέτη, οι 420 υπέρβαρες γυναίκες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και είχαν πάρει οδηγίες για τον αριθμό των μερίδων που μπορούσαν να τρώνε από κάθε διατροφική ομάδα, αλλά δεν είχαν λάβει εντολές σχετικά με τις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους μεσογειακούς πληθυσμούς, το γεύμα είναι το κύριο πιάτο της ημέρας, περιέχοντας το 40% των ημερησίων θερμίδων του ατόμου.

Οι γυναίκες που έτρωγαν μετά τις 15:00 μ.μ. έχασαν περίπου 7,7 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τα 9,9 κιλά των γυναικών που έτρωγαν νωρίτερα από τις 15:00 μ.μ.. Ο χρόνος κατανάλωσης των άλλων γευμάτων δεν έπαιζε ρόλο στην απώλεια βάρους.

Το πώς ακριβώς ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους, ανεξαρτήτως των θερμίδων, δεν είναι κατανοητός. Αλλά μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι ο χρόνος σίτισης επηρεάζει τον μεταβολισμό.

Το κάθε όργανο έχει το δικό του ρολόι και η σίτιση σε «περίεργες» ώρες μπορεί να απορυθμίσει αυτά τα ρολόγια και να τα αποσυγχρονίσει με το κυρίαρχο ρολόι του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια.

Τέλος, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό γεύμα βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και έτσι να μειώνουν το αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν την υπόλοιπη ημέρα.

health.in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

11-09-2012
Oδηγός για αδυνάτισμα - 40 κόλπα για να χάσετε βάρος
Oδηγός για αδυνάτισμα - 40 κόλπα για να χάσετε βάρος

Oταν το θέμα είναι το αδυνάτισμα, ο χρυσός κανόνας είναι ο συνδυασμός υγιεινής, μεσογειακής διατροφής και συστηματικής γυμναστικής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στη ζυγαριά.

12-01-2017
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες
Οι θυμωμένοι άνθρωποι προέρχονται από θυμωμένες οικογένειες

Η πιο κοινή αιτία του θυμού είναι το θυμωμένο οικογενειακό περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκνευρίζονται από τους γονείς τους. Μαθαίνουν πότε να εκνευρίζονται, πώς και πόσο. Αυτό λέγεται μίμηση προτύπων.

10-09-2012
Τέλειοι κοιλιακοί με τρεις κινήσεις
Τέλειοι κοιλιακοί με τρεις κινήσεις

Βαρεθήκατε να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο και το στομάχι σας εξακολουθεί να είναι πλαδαρό; Μάλλον δεν είστε οι μόνοι. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας ανά το κόσμο προσπαθούν να «χτίσουν» τους τέλειους κοιλιακούς αλλά δεν τα καταφέρνουν. Γιατί άραγε;

01-09-2013
Ελληνισμός- Ιουδαιοχριστιανισμός, δυο "άλλοι" κόσμοι
Ελληνισμός- Ιουδαιοχριστιανισμός, δυο "άλλοι" κόσμοι

"...Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, κατά την αντίληψη του, ο κόσμος είναι ένας θόλος ή μία σπηλιά, ένα θέατρο όπου γίνονται γεγονότα, των οποίων ή έννοια και το έπαθλο βρίσκονται «αλλού.., δηλαδή στον «άλλο κόσμο... Η συνείδηση τού ανθρώπου με την αντίληψη αυτή δεν είναι συνείδηση με αυτόνομη δράση.