Ακολουθήστε μας στο facebook

Μην τρώτε αργά αν θέλετε να χάσετε κιλά

Pin It

Μην τρώτε αργά αν θέλετε να χάσετε κιλάΤο πότε τρως και όχι μόνο το τι τρως, ίσως παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Η μελέτη που εστίασε σε δείγμα υπέρβαρων γυναικών οι οποίες συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους έδειξε ότι, όσες έτρωγαν το γεύμα τους μετά τις 15:00 μ.μ. κατάφεραν να χάσουν μόνο το 25% του βάρους τους σε διάστημα 20 εβδομάδων, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν την διαφορά αυτή παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες δεν διέφεραν ως προς τον αριθμό των θερμίδων που έτρωγαν καθημερινά, την ποσότητα της σωματικής άσκησης, τα επίπεδα των ορμονών της όρεξης ή την διάρκεια του ύπνου, γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ρύθμιση του βάρους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά πειραματικών ερευνών που έχουν δείξει ότι ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει την αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, μελέτες που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν όποτε ήθελαν πήραν περισσότερο βάρος από τα πειραματόζωα που είχαν προκαθορισμένους χρόνους σίτισης, αν και κατανάλωναν όμοιο αριθμό θερμίδων.

Στην ισπανική μελέτη, οι 420 υπέρβαρες γυναίκες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απώλειας βάρους και είχαν πάρει οδηγίες για τον αριθμό των μερίδων που μπορούσαν να τρώνε από κάθε διατροφική ομάδα, αλλά δεν είχαν λάβει εντολές σχετικά με τις ώρες κατανάλωσης των γευμάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους μεσογειακούς πληθυσμούς, το γεύμα είναι το κύριο πιάτο της ημέρας, περιέχοντας το 40% των ημερησίων θερμίδων του ατόμου.

Οι γυναίκες που έτρωγαν μετά τις 15:00 μ.μ. έχασαν περίπου 7,7 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τα 9,9 κιλά των γυναικών που έτρωγαν νωρίτερα από τις 15:00 μ.μ.. Ο χρόνος κατανάλωσης των άλλων γευμάτων δεν έπαιζε ρόλο στην απώλεια βάρους.

Το πώς ακριβώς ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους, ανεξαρτήτως των θερμίδων, δεν είναι κατανοητός. Αλλά μελέτες σε ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι ο χρόνος σίτισης επηρεάζει τον μεταβολισμό.

Το κάθε όργανο έχει το δικό του ρολόι και η σίτιση σε «περίεργες» ώρες μπορεί να απορυθμίσει αυτά τα ρολόγια και να τα αποσυγχρονίσει με το κυρίαρχο ρολόι του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει την ενέργεια.

Τέλος, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό γεύμα βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και έτσι να μειώνουν το αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν την υπόλοιπη ημέρα.

health.in.gr

Pin It

Περισσότερα άρθρα

15-04-2015
Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Η ιδιαιτερότητα της Ελληνικής Ιστορίας έγκειται στην παρουσία της σε όλους, τους θεμελιώδεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό, τομείς ενδιαφέροντος. Όσο και αν σημαντικά ζητήματα της Ελληνικής ιστορίας έχουν υποστεί στρεβλώσεις ή έχουν αποσιωπηθεί, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και στη συνείδηση του ημιμαθή νεοέλληνα, η έννοια του πολιτισμού συνδέεται εν πολλοίς με το κλασικό παρελθόν αυτής εδώ της γης.

22-12-2015
Σενέκας: Η Φιλοσοφία ως μονόδρομος προς την ευτυχία
Σενέκας: Η Φιλοσοφία ως μονόδρομος προς την ευτυχία

Από όλους τους ανθρώπους, μόνο όσοι βρίσκουν χρόνο να τον αφιερώσουν στη φιλοσοφία σχολάζουν μόνο αυτοί ζουν πραγματικά. Και τούτο γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν αρκούνται στην περιφρούρηση της δικής τους ζωής, προσαρτούν και όλους τους προηγούμενους αιώνες στον δικό τους όλα τα χρόνια που έχουν προηγηθεί προστίθενται στην παρακαταθήκη τους.

05-01-2017
10 ψέμματα που πάντα πιστεύουμε
10 ψέμματα που πάντα πιστεύουμε

Να δέκα ψέμματα που πάντα πιστεύουμε όπως γράφει στο άρθρο του ο μελετητής της ζωής Mark Chernoff.

04-11-2012
Mythodea, η Επιστροφή των Ολυμπίων...
Mythodea, η Επιστροφή των Ολυμπίων...

Την όμορφη καλοκαιριάτικη βραδιά της 28ns Ιουνίου του 2001, κάτι μαγικό έμελλε να συμβεί στο κέντρο της Αθήνας. Ακριβώς μέσα στον χώρο - ίσως και στον χρόνο- του Ελληνικού Ναού του Ολυμπίου Διός, με φόντο την Ακρόπολη.