Ακολουθήστε μας στο facebook

“Και το βράδυ σαν άνθρωπος”

Pin It

“Και το βράδυ σαν άνθρωπος”Ποσό κακό κάνει αν τρώμε το βράδυ; Συχνά ακούμε πως "To πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος", ή "μην τρως μετά την Χ ώρα γιατί σταματά ο μεταβολισμός".

Η πρώτη παρομοίωση είναι, κατά την γνώμη μου,τελείως ασύμβατη με τον Ελληνισμό, όχι μόνο επειδή εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία αλλά και για κάτι ακόμα. Ακόμα και αν μπορούσα να τρώω σαν βασιλιάς ή σαν πρίγκιπας, χωρίς μέτρο με άλλα λόγια, θα ήθελα να έχω την αίσθηση του μέτρου.

Παρ' όλα αυτά, η άποψη πως δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ είναι αρκετά δημοφιλής. Εάν σήμερα σας έλεγαν πως η Γη είναι επίπεδη θα βρίσκατε αυτόν τον ισχυρισμό εξωφρενικό αλλά η αλήθεια είναι πως πριν μερικούς αιώνες πολλοί άνθρωποι ήταν βέβαιοι πως η Γη ήταν επίπεδη αφού δεν υπήρχε κανείς να αναρωτηθεί αν αυτό που λένε όλοι είναι πραγματικότητα. Το να γνωρίζεις αν η γη είναι επίπεδη ή όχι είναι σημαντικό αλλά δεν επηρεάζει άμεσα την υγεία σου. Αντίστοιχα, σε πολλά διατροφικά ζητήματα υπάρχει εξωφρενική παραπληροφόρηση, και επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες και την υγεία μας.

Τι είναι ο μεταβολισμός; Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των αντιδράσεων ενός οργανισμού, τις οποίες μπορούμε να χωρίσουμε σε αναβολικές και καταβολικές. Αυτές οι αντιδράσεις δεν σταματούν καμία στιγμή μέσα σε ένα 24ωρο. Σε προηγούμενα ποστ όπως αυτό, έχω αναφερθεί στο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ. Μία πρόσφατη μελέτη στην επίσημη εφημερίδα του American College of Sports Medicine έδειξε κάτι που ίσως να μην είναι καθόλου συνταρακτικό για πολλούς απ' όσους διαβάζουν το blog μου: Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τρώμε πρωτεΐνη το βράδυ, αλλά αυτή η διατροφική στρατηγική φαίνεται πως βοηθά την ανάρρωση από την γυμναστική: Το πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες είχε ένα πολύ ρεαλιστικό πρωτόκολλο.

Οι συμμετέχοντες έκαναν την γυμναστική τους στις 8 το βράδυ, όπως δηλαδή κάνει και ο περισσότερος κόσμος που "βρίσκει χρόνο" να γυμναστεί. Οπότε το πρωτόκολλο είναι ενδιαφέρον εξ αρχής γιατί είναι ρεαλιστικό αλλά σπάνιο. Λόγω του πρωινού ωραρίου, ελάχιστοι επιστήμονες δεν κάνουν τις έρευνες σε πρωινές ώρες, και ακόμα λιγότερες φορές οι συμμετέχοντες δεν είναι σε κατάσταση νηστείας πριν την γυμναστική όμως αυτή την φορά όλα ήταν πολύ ρεαλιστικά. Μετά την προπόνηση όλοι οι συμμετέχοντες πήραν το μεταπροπονητικό τους γεύμα το οποίο είχε και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Η μία ομάδα των συμμετεχόντων δεν ξαναέφαγε ενώ η άλλη έφαγε πρωτεΐνη πριν τον ύπνο. Το συμπέρασμα που μπορούμε να πάρουμε από τις μετρήσεις είναι πως οι συμμετέχοντες που έφαγαν πριν τον ύπνο είχαν καλύτερη ανάρρωση και πρωτεΐνοσύνθεση από όσους πήγαν για ύπνο με ένα μόνο γεύμα.

"Μα Ανδρέα γιατί είσαι τόσο αρνητικός με όλα αυτά που ακούγονται;" Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τον αρνητισμό με την αμφισβήτηση. Όταν αμφισβητώ, εννοώ στην ουσία πως θέλω να δω μία συμπαγή απόδειξη πριν αποδεχτώ έναν ισχυρισμό ως αληθή. Αρνητισμός από την άλλη σημαίνει πως πριν δούμε αν ένας ισχυρισμός έχει αποδείξεις για το αν στέκει, τον απορρίπτουμε. Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό όσον αφορά τα θέματα διατροφής αλλά και γενικότερα, είναι το εξής: Όποιος διατυπώνει έναν ισχυρισμό (π.χ. "το να τρως μετά τις 9 το βράδυ παχαίνει") πρέπει ο ίδιος να παραθέσει αποδείξεις για αυτόν τον ισχυρισμό, η επίκληση στην άγνοια δεν είναι επιχείρημα. Ένας ισχυρισμός χωρίς αποδείξεις μπορεί να καταρριφθεί χωρίς αποδείξεις. Αντίστοιχα, μία δημοφιλής αλλά αναπόδεικτη άποψη δεν είναι εξ ορισμού σωστή.

Συνειδητοποιείστε πως ο σκοπός των ΜΜΕ είναι να προωθούν την κατανάλωση, και όχι την αλήθεια. Η μεγάλη πλειοψηφία των πληροφοριών που διαδίδουν μπορούν να σας αποπροσανατολίσουν και σε μερικές περιπτώσεις να σας βλάψουν. Μην φοβάστε να αμφισβητήσετε τις απόψεις σας και τα πιστεύω σας.

Ανδρέας Ζουρδός, www.metavolismos.com

Pin It

Περισσότερα άρθρα

24-01-2014
«(Παν) μέτρον άριστον» – απλές νύξεις για την έννοια του μέτρου στη ζωή μας
«(Παν) μέτρον άριστον» – απλές νύξεις για την έννοια του μέτρου στη ζωή μας

Το παραπάνω γνωμικό είναι από τα πιο γνωστά. Ακούγεται μάλιστα πολύ συχνά στον καθημερινό μας λόγο. Το λένε ακόμη και άνθρωποι, που η αρχαιομάθειά τους είναι πολύ ισχνή ή, ακόμη, και μηδενική. To χρησιμοποιούν λάθος ακόμη και νεόκοποι "συγγραφείς" βιβλίων με θεματολογία  "Ελληνική" (με τίλους ονόματα Θεών) και όταν με τρόπο και ευγένεια τους υποδεικνύεις το λάθος, αρχίζουν τα ψηφιακά ουρλιαχτά και από,  ...αρχαιολάτρες καταλήγουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα του Χριστιανού...

19-08-2014
Ζήσε με πληρότητα όπου κι αν βρίσκεσαι
Ζήσε με πληρότητα όπου κι αν βρίσκεσαι

Βάσει του δόγματος ότι κανένα ασώματο δεν μπορεί να επηρεάσει ένα σώμα συμπεραίνουμε ότι και ο τόπος, που ανήκει στα ασώματα και αποτελεί νοητική κατασκευή, δεν μπορεί να επηρεάσει τις διαθέσεις μας, οι οποίες διαθέτουν σωματικό χαρακτήρα. Επομένως, δεν είναι λογικό να εγκαλούμε τον τόπο στον οποίο ζούμε για τα προβλήματα που βιώνουμε. Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων μας και σίγουρα δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε αλλάζοντας...

28-09-2015
Σενέκας: "Τα ιδανικά ενός μεγάλου ανθρώπου"
Σενέκας: "Τα ιδανικά ενός μεγάλου ανθρώπου"

«Θα υπομένω προσωπικά όλους τους μόχθους όλο μεγάλοι κι αν είναι αυτοί, χαλυβδώνοντας το σώμα μου με τη δύναμη του πνεύματος. Θα περιφρονώ τα υλικά αγαθά, είτε τα έχω είτε όχι, και δε θα μου στοιχίσει αν τα έχει κάποιος άλλος, ούτε και θα πάρουν τα μυαλά μου αέρα αν τα αγαθά αυτά αστράφτουν γύρω μου.

20-01-2015
Η Αγάπη είναι ο φόβος...
Η Αγάπη είναι ο φόβος...

Ολοι φοβόμαστε. Τα γερατειά, τις ρυτίδες, τη μοναξιά, την αρρώστια, την απόρριψη, τη ματαίωση, την προδοσία, το σκοτάδι, τον αμείλικτο συνοδοιπόρο μας, το θάνατο. Ολοι φοβόμαστε. Το αβέβαιο μέλλον, το άγνωστο τοπίο, τους αυθάδεις έρωτες, τα βαθειά νερά, το κρύο σπίτι, τα "τιποτένια ομοιώματα", τις μέρες που "δεν έχεις πια τί να λογαριάσεις", που "δε βρίσκεις καθρέφτες να φωνάξεις τ' όνομά σου".